Бизнесът предлага мерки за насърчаване на инвестициите

„Подобряването на бизнес средата е непрекъснат процес, който е основен приоритет на Министерство на икономиката, а необходимостта от развитие на човешкия капитал е посочвана от всички потенциални инвеститори като ключов фактор за инвестиционно решение“. Това каза зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на среща с представители на Американската търговска камара в България (АмЧам) в Министерството на икономиката. На срещата присъства и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

Основният акцент, върху който се обединиха всички участници в срещата, бе необходимостта от полагането на значими усилия за осигуряването на нужния финансов ресурс за прилагане на заложените мерки в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Осигуряването на финансов ресурс би гарантирал предвидимост за инвеститорите, които са готови да реализират проектите си в България.

Специален акцент в срещата беше поставен върху насърчителните мерки за възстановяване на разходите за осигуровки на работодателя и финансовото подпомагане за обучения, които представляват интерес, както за инвеститорите, осъществяващи дейност в услугите, така и за производствените предприятия.

Вицепрезидентът на АмЧам Сергей Койнов представи публикуваната наскоро „Бяла книга за 2017 г.“, съдържаща препоръки за подобряване на инвестиционния климат в България в три направления: бизнес среда, развитие на човешкия капитал и върховенство на закона и правоприлагане. Той отбеляза, че Камарата би желала да съдейства за подобряване на условията за инвестиции в България, както и за привличането на повече инвестиционни проекти, които да се реализират в страната.

Зам.-министър Борисов посочи, че приоритетите на АмЧам отразяват основните насоки в работата на министерството. В тази връзка той даде пример с публикувания на сайта на Министерство на икономиката проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Според зам.-министър Борисов това ще даде по-широка публичност и прозрачност на сделките, осъществявани от едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала и дружествата, които те контролират.

По-конкретно беше обсъден Законът за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), като беше отбелязано, че разпоредбите му се прилагат добре, но по отношение на предвидените финансови стимули, г-жа Златина Русева-Савова, член на Управителния съвет на АмЧам сподели, че за инвеститорите е важно да има яснота и предвидимост за възможността за пълноценно прилагане на заявените в процеса на сертифициране насърчителни мерки.

Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев обърна внимание, че насърчителните мерки имат значение за избора на инвестиционна дестинация, но основният фактор в повечето случаи, е наличието на подготвени кадри.

Беше отбелязана и необходимостта от добра координация на всички институции, участващи в процеса на привличане и подкрепа на инвестициите, за да може България да остане конкурентна на съседните държави, разполагащи в някои случаи с по-голям ресурс за подкрепа на инвестиционните проекти, информира в.Стандарт.

В заключение на срещата беше посочено, че Министерството на икономиката очаква да получи като предложения всички налични позитивни мерки и практики, които да гарантират подобряването на инвестиционния и бизнес климат.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *