Бизнесът се бои от вакуум във властта

Бизнесът не робува на догмите на политиците, показа анкета на „Преса“ за плюсовете и минусите от евентуални пред срочни избори. Според предприемачи и финансисти няма проблем, че държавният бюджет за следващата година ще бъде направен от сегашния кабинет. В реалната икономика изглежда преобладават нагласите, че по-добре е да има сътресение и промяна във властта, отколкото вакуум. Най-големи притеснения сред бизнеса буди „снишаването“ на служителите в министерства и ведомства в периода, докато управляващите пресмятат седмиците и евентуалните изгоди до края на сегашното правителство. От една страна са страховете, че в мътната вода никакви проекти няма да се придвижват. От друга – че властта може да се изкуши и прибързано да поеме тежки ангажименти по големи проекти като например седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ или газопровода „Южен поток“.

Емил Хърсев, финансист:

Предсрочните избори ще се приемат с лек оптимизъм

Провеждането на предсрочни избори, няма да се отрази на икономиката. Даже има възможност тези действия да се приемат с лека доза оптимизъм. Винаги е по-добре да се вижда, че се правят опити за по-стабилна политическа власт, отколкото по цял ден да се псуваме и да се ритаме по кокалчетата. Очевидно степента на противопоставяне има шанс да се намали при една нова политическа конфигурация след изборите.

Не мисля, че подготовката на бюджета е толкова зависима от политическите сили. Това е рутинна дейност в Министерството на финансите. Много по-добре би било бюджетът да се приеме от правителството, което ще го изпълнява.

Николай Вълканов, бизнесмен:

Колкото по-скоро вот, толкова по-добре

„Вече е напълно ясно, че трябва да има предсрочни избори. Всички го признаха – едни с болка, други с радост, но това са икономическите реалности“, коментира за „Преса“ президентът на „Минстрой холдинг“ и заместник-председател на Българската минно-геоложка камара Николай Вълканов. Според него, колкото по-бързо се проведат парламентарни избори и се избере ново правителство, толкова по-добре и за бизнеса, и за държавата.

Д-р Константин Тренчев, КТ „Подкрепа“:

Очаквах това, което става

Очаквах това, което става. Още преди 4-5 месеца прогнозирах, че на 100% отиваме на предсрочни избори, ако БСП и ДПС не спечелят девет места в Европарламента. Съвкупност от фактори провали БСП. Първо, ортаклъкът с ДПС. Част от електората им не го иска и затова се появи специфичното явление наказателно негласуване. Фактор е също неясната позиция за Украйна плюс персонална оценка в средите на БСП на семейство Станишеви. И Георги Първанов им пусна кръв, но не успя да влезе в ЕП.

Сега въпросът е в датата на предсрочните избори, но трудно ще прехвърлим Нова година. Ако са веднага, това ще съвпадне с подготовката на бюджета за следващата година, ще бъде трудно. След приемането на бюджета пък не е съвсем логично да са, защото новото правителство ще трябва да изпълнява бюджет, правен от предишното. Възможно е премиерът Пламен Орешарски да се намеси със собствено мнение.

Банкерът Левон Хампарцумян:

Служебен кабинет трябва да подготви стабилността

Насрочването на избори няма да се отрази незабавно нито положително, нито отрицателно. Исторически погледнато, служебните правителства у нас са били доста ефективни, тъй като са по-малко политически зависими. Не може да се оплачем и нямаме претенции към Стефан Софиянски, Ренета Инджова или Марин Райков. По-скоро тези кабинети са неутрални. Сега обаче, ако успее служебното правителство да подготви почвата за избори, които да донесат политическа стабилност, ще е добре за икономиката.

Божидар Данев, БСК:

Честият вот не е полезен

Честите избори не са продуктивни за българската икономика. Администрацията спира да работи, почва да се ослушва. Балканската подмяна на администрацията е драматична – новите хора трябва да се научат да работят. Политическият елит продължава да взема властта, за да дава привилегии. Но има някои положителни неща в развитието на българската икономика.През 2013 г. имаме 5% ръст на събираемостта на данъчни приходи в сравнение с 2012 г. Като дял от БВП те също имат рязко подобрение – от 27,6% през 2012 г. стигат 28,6% през м.г. Има повишаване на събираемостта на осигурителните вноски. Тоест сивата икономика намалява. Икономиката плахо поема нагоре независимо от грешките преди всичко в законодателната власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *