Биогазът – възможност да се освободим от енергийната зависимост от Русия?

Биогазът е алтернатива, която може на места да създаде енергийна сигурност и енергийна независимост.
Това заяви екологът Борислав Сандов по време на пресконференция на тема устойчиво развитие на биогаз от биологичните ферми.

Всеки един земеделски процес произвежда остатъци и отпадъци. Сега те се компостират или се оставят да ферментират в природата. Това обаче води до отделяне на вредни газове в околната среда.Оказва се, че земеделието може да е източник на енергия.

Инсталациите за биогаз дават възможност фермерите или производствени предприятия да създадат енергийна независимост на местно ниво, това генерира работни места и допълнителен доход, подчерта Борислав Сандов.

12 инсталации за биогаз има у нас в момента.Създаването на такива инсталации чрез създаване на работни места може да забави процеса на обезлюдяване на българското село.

Петко Петров от Фондация за околна среда и земеделие на свой ред изтъкна, чепроизводството на биогаз е безотпадна технология.Това я прави и толкова полезна.Производството на биогаз е изгодно, според Петров.

Все повече се увеличава интересът към този вид процеси, подчерта той.В Европа има цели села, които са енергийно независими. Това е възможно да се случи и у нас, според еколозите.

Георги Стефанов от WWF е на мнение, чебиогазът ще даде възможност да се освободим от енергийната си зависимост от Русия.

До преди няколко години терминът „биогаз“ дори не е съществувал в законодателството ни. Дълго време този въпрос е отсъствал в страната ни.

Какво правим ние самите, за да осигурим сами своите нужди, попита Стефанов. Той призна,че биогазът не може изцяло да задоволи енергийните нужди на комбинатите, но пък дава големи възможности.

България не е направила оценка на ефектите от производството на биогаз, подчерта Георги Стефанов. Градовете ни са сред най-замърсените в ЕС с фини прахови частици. Биогазът дава решение на този проблем, категоричен е той.

Възвръщаемостта на инвестицията идва в рамките на 10 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *