Биткойнът се срина рязко с нови 20%

Най-популярната виртуална валута в света – биткойн, претърпя нов срив на цената в понеделник. Една от водещите борси за обмен на паричното средство – Mt Gox, отдаде своите текущи технически проблеми на критичен недостатък в криптовалутата, които може да засегне всички борси.

Базираната в Япония платформа блокира временно транзакциите си в петък, като техническият ѝ екип анализира проблемите, довели до срива на системата, припомня CNBC.

Дигиталната валута поевтиня с близо 20% до ниво около 680 долара в петък сутринта спрямо средно 850 долара за последната седмица. В понеделник след изявлението на Mt Gox цената на един биткойн се смъкна до 538 долара, за да се консолидира впоследствие на ниво от 580 долара.

Mt Gox е третата най-голяма борса в света и е отговорна за около 14 на сто от общия обем на транзакциите с биткойни по света според данните на Bitcoinity.org.

„Проблемът, който идентифицирахме, не се ограничава до Mt Gox, а засяга всички сделки, при които биткойни са изпратени към трета страна“, посочиха в изявлението си от платформата.

„Ние вярваме, че промените, необходими за решаването на този въпрос, ще бъдат положителни в дългосрочен план за цялата общност. В резултат на това ние взехме необходимите действия за спиране тегленията на биткойни, докато не бъде решен този технически проблем“, отбелязаха още от Mt Gox.

Според компанията техническият дефект в софтуера прави възможна промяната по детайлите на сделката след нейното сключване. Това може да създаде невярно впечатление, че биткойните не са били изпратени към даден портфейл в момент, когато те в действителност са там.

Според икономическия експерт от LSE Гарик Хилмън грешката в протокола не е нов проблем за електронната валута. По думите му Mt Gox може би използва информацията като тактика за отлагане на плащания поради вътрешни усложнения, регулаторни проблеми или дори неплатежоспособност.

Той допълни, че би се изненадал, ако експертите от Mt Gox открият нещо качествено ново по отношение на казуса с този бъг. Хилмън обаче добави, че ситуация като „дублиране на разходите“, при която сделките случайно са завършени два пъти, би била огромен проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *