Благодарение на кризата- Купуваме двойно по-големи жилища

С една средна заплата в София може да се купи два пъти повече жилищна площ в сравнение с 2008 г. Въпреки това със заработеното за месеца средният столичанин все още не е в състояние да си купи 1 квадратен метър от апартамент, показва анализ на Arco Real Estate.

Средната брутна заплата в София е 592 евро, а един квадратен метър жилищна площ се предлага за 736 евро. „Това означава, че може да се закупи средно 0,8 квадратни метра жилищна площ”, каза Тармо Силд, главен изпълнителен директор на компанията за Естония. Той обясни още, че покупателната

способност на населението в балтийската държава

е подобно. В Естония средната брутна заплата е 887 евро, но цените на имотите са по-високи. Цена на един квадрат жилищна площ там е приблизително 1074 евро. Така изчисленията показват, че един естонец със среден месечен доход също може да купи едва 0,8 квадратни метра от апартамент.

„По този показател Латвия е сред най-добре представящите се държави в Европа”, коментира Силд. По думите му там с брутна средна заплата може да се купи 1 квадрат жилищна площ. Средното възнаграждение в тази балтийска страна е около 688 евро, а квадратен метър от жилище струва близо 595 евро.

Ниските цени на имотите в Латвия се дължат

на кризата и лошите активи в портфейлите на банките, които никой не може да изкупи”, каза Силд. По думите му ситуацията там е доста по-сериозна спрямо другите държави в региона.

Силд обясни още, че нивата на лихвите по ипотечните кредити оказват силно влияние на имотния пазар. Например в Естония средният лихвен процент се е свил с около 3 на сто от разгара на кризата до момента. Данните на компанията показват още, че условията по жилищните заеми в България също се подобряват.

Според експертите средната лихва за ипотеки в евро през 2013 г. е около 7,5%, което е доста под най-високите нива, постигнати през 2009 г. Тогава средното ниво е било около 9 на сто. По отношение на жилищните заеми в левове лихвата в момента е още по-ниска – средно 6,8%. За сравнение през 2010 г. средният лихвен процент по ипотеките в националната валута е бил 10,5%.

Освен това на българския пазар цените на имотите са паднали с близо 40% в сравнение с 2008 г., показва изследването на компанията. Повечето купувачи пък си отделяли бюджет средно между 30 хил. евро и 80 хил. евро. 70 на сто от сделките, които се сключват, също са в този диапазон. От компанията отчитат още, че средната трансакция при покупко-продажба е 55 хил. евро.

Най-търсени пък са жилищата с площ между 50 и 80 квадрата. Любопитното е, че се увеличава интересът към по-големи имоти с площ над 80 квадратни метра.

Недостиг на качествени имоти

На първичния пазар в България вече се усеща недостиг на качествени имоти, коментира Ивайло Мишев, управител на Arco Invest. Прогнозите обаче са да има леко съживяване в строителния сектор. Данните показват, че действително в експлоатация се въвеждат по-малко нови сгради, но има повече издадени разрешения за строеж. Според представителите на имотния бранш през 2014 г. ще има стабилизиране на цените и увеличаване на сделките. Благоприятно влияние върху това ще има и намаляването на лихвите по депозитите и кредитите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *