Близо 20% от българите никога не са ходили на профилактичен преглед

Приблизително всеки пети българин признава, че никога не е ходил на профилактичен преглед. Една трета от хората не вярват на здравната система, затова предпочитат да се самолекуват или да се придържат към лекарствата и терапиите, които вече са изпробвали. Това показва проучване на институт „Отворено общество“, цитирано във в. „Труд“.

Около 10% от анкетираните над 1100 души заявяват, че се самолекуват, защото нямат вяра на лекарите и на здравната система. Други почти 50% казват, че не им трябва помощ, защото знаят какви лекарства да приемат. Още 13.4% от пациентите не посещават специалисти, защото не могат да си го позволят.

Това са основните причини за масовото самолечение у нас, но избягването на профилактичните прегледи е част от по-голямата картина – ниската здравна култура на българите, става ясно от анализа.

Една трета намират здравните услуги в страната ни за некачествени. За някои обаче сериозен проблем е липсата на лекар наблизо. Това е най-честото оплакване сред хората от югоизточните и централните северни райони на страната, които трябва да пътуват, за да се консултират с медицински специалист.

Друг основен проблем е недоброто познаване на пациентските права сред населението, а на административно ниво – недоброто им регламентиране. Повече от половината пациенти се осведомяват за правата си от личните си лекари, 41% разчитат на телевизиите, 25% – на близките си. Едва 2.2% от пациентите, които са получили некачествено медицинско обслужване, търсят правата си в съда.

По-старо проучване на „Отворено общество“ (от 2011 г.) показва, че пациентите се оплакват най-вече от груб и нелюбезен персонал в болниците (46%), лоши хигиенни условия в лечебните заведения (31%), закъсняло или отказано лечение заради бюрократични пречки (26%). На повече от 15% им е искан подкуп, за да получат лечение.

Правата на пациентите в България беше тема на дискусия в Народното събрание днес под патронажа на председателя Михаил Миков с участието на специалисти и пациентски представители. Липсата на закон, защитаващ правата на пациентите според част от участниците е сериозен пропуск. Опити за такъв закон са правени многократно през годините, но в крайна сметка точките, защитаващи пациентите, са разпръснати в различни нормативни документи и затова няма цялостна защита.

„Несъмнено правата на пациента кореспондират с основното, същинското, конституционното право – правото на живот и на здраве. Много често това право дори не е свързано с пари, а с етиката на лекарите и пациентите. Само че правата на пациента кореспондират и със задължения“, заяви председателят на НС Миков. По думите му, за да функционира двустранно системата пациентите са длъжни не само да внасят редовно здравните си вноски, но и във всеки момент да се чувстват кантрольори на онези, които изразходват обществения и частния ресурс за реализирането на техните права.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *