БНБ: Банките облекчават отпускането на кредити в началото на 2015 г.

В първите месеци на 2015 г. търговските банки възнамеряват да облекчат до голяма степен стандартите си за отпускане на кредити на домакинства и да разхлабят по-слабо своята политика по предоставянето на краткосрочен и дългосрочен финансов ресурс за предприятията. Това разкриват резултатите от анкетата за кредитната дейност на банките, провеждана от Българска народна банка (БНБ) всяко тримесечие. Изводите са обобощени в тримесечния „Икономически преглед“ на централната банка.

За смекчаване на кредитните стандарти влияние продължават да оказват засилената конкуренция, намалението в цената на привлечения от банките ресурс и в по-малка степен – липсата на доходоносни алтернативни инвестиции. Всичко това се случва и на фона на по-ниските лихвени проценти по кредитите, за които БНБ очаква, че през първото полугодие на 2015 г. ще се понижават още, макар и бавно.

Очакванията на банките за първото тримесечие на 2015 г. са за продължаващо повишение на търсенето на жилищни и потребителски кредити и за слабо нарастване на корпоративното кредитиране с по-краткосрочен характер.

БНБ посочва, че възможните рискове за прогнозата са свързани с влиянието на отрицателната лихва по депозитното улеснение на Европейската централна банка (ЕЦБ) върху инвестиционните решения на банките у нас. Това от своя страна би могло да доведе до по-голямо от очакваното понижение на лихвените проценти по депозитите в България и съответно – по кредитите. Още по-ниските лихвени проценти по кредитите биха стимулирали инвестиционната активност. Рискът обаче е по отношение намеренията за спестяване.

Сравнително ниското търсене на кредитен ресурс от частния сектор, както и политиката на ЕЦБ по поддържане на ниски лихви в еврозоната и предоставяне на ликвидност чрез нестандартни мерки също ще оказват въздействие върху лихвените равнища у нас, допълват от централната банка.

Ниските лихвите по депозитите ще ограничат трупането на спестявания в банките

Що се касае до лихвените проценти по депозитите – от БНБ очакват през първото полугодие на 2015 г. ставките по срочните депозити да продължат плавно да се понижават. „Тази динамика ще се обуславя от запазващата се висока ликвидност на банковата система, за която допринася и преразпределението на депозитната база от гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ) към останалата част от банките“, посочват от банката.

Според БНБ фактор с потенциално ограничаващо влияние за прираста на депозитите на домакинствата ще бъде продължаващото понижение на лихвените проценти по спестяванията.

Централната банка отчита и промяна в сруктурата на депозитите през миналата година, преминала под знака на случилото се с КТБ и последвалото изплащане на гарантираните депозити.

„Домакинствата продължиха да влагат спестяванията си най-вече в овърнайт депозити и депозити, договорени за ползване след предизвестие, като свиваха срочните си депозити – тенденция, обусловена от разликата в данъчното третиране на тези депозити“, посочват от БНБ.

Ефектите от случилото се с КТБ и последвалото изплащане на гарантираните спестявания продължават да се проявяват

През декември 2014 г., след като започна изплащането на гарантираните депозити в КТБ, БНБ наблюдава повишение на нивото при всички основни видове депозити, възстановяване на притока на депозити над нивата му от лятото и цялостно възвръщане на доверието в банковата система.

„Друг показател за възвърналото се доверие в банковата система е и фактът, че изплатените от ФГВБ гарантирани депозити в КТБ през декември останаха в банковата система, като само около 2% бяха изтеглени в брой“, допълват от централната банка.

Все пак ефектът от случилото се, е че извън обхвата на паричната статистика, водена от БНБ, останаха негарантираните депозити в КТБ и неизплатените гарантирани депозити.

Друг ефект, който БНБ наблюдава във връзка с изплащането на депозитите, е промяната във валутната структура на спестяванията на фирми и домакинства. Централната банка наблюдава тенденция към повишаване дела на депозитите в чуждестранна валута, най-вече през втората половина на 2014 г.

„През декември изплащането на гарантираните депозити доведе до спад на този дял, тъй като то се извършваше в български левове“, уточнява БНБ. Към декември 2014 г. делът на депозитите на неправителствения сектор, деноминирани в чуждестранна валута, възлезе на 42,3% при 42,6% към края на 2013 г.

Според БНБ слабото търсене на кредити у нас и нестандартната парична политика на ЕЦБ ограничават инвестиционните алтернативи в страната и в чужбина, вследствие на което в края на 2014 г. банките са увеличили значително свръхрезервите си при БНБ.

„В условията на отрицателни краткосрочни лихвени проценти на паричния пазар и отрицателна доходност на пазара на държавни ценни книжа в еврозоната банките вероятно ще продължат да поддържат значителни свръхрезерви по сметките си в БНБ”, прогнозират банкерите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *