БНБ започва комплексна проверка за източване на ПИБ

БНБ стартира извънредна проверка в Първа инвестиционна банка /ПИБ/. Това стана ясно вчера от официално становище от страна на контролиращия банков орган, получено на редакционната поща на Биволъ. Причините за проверката, която БНБ решава да започне, е сериозна информация и данни, които водят до основателни съмнения за източване наПИБот свързани лица, чрез офшорни фирми с непрозрачна собственост.

Български компании, собственост на офшорни фирми са получили огромни заеми от банката. Тревога будят фактите, които говорят за недопустима свързаност с кредитиращата банка. Според първоначална информация има съмнения, чераздадените кредити са над половин милиард лева.

Биволънаправи собствено проучване и изчисли, че по известните до момента документи имаекспозиции на ПИБ към фирми с офшорна собственост и съмнения за свързаност за 259 151 650евро, или 506 млн. лв.

Тази сума представлява 70% от капитала на банката, който към 30.09.2014 е 719 679 000 лв.

Общият размер на въпросните заеми достига ли 70% от капитала на банката? Ако действително се окаже, че съмненията за свързаност са основателни и реални, тогава това би било драстично нарушаване наЗакона за кредитните институции /ЗКИ/. Според изричните му клаузи, подобни екпозиции не могат да надхвърлят 20% от целия капитал на банката. Фатално би било, ако подобен прецедент се окаже, че е реален, особено за банка, която трябва да е стриктно надзиравана заради спасителната държавна инжекция от 1,2 млрд. лв. с бюджетни пари.

Симптоматично е, лихвите по тези кредити са чувствително по-ниски от обичайните. Те са договорени при 4% лихва, при нормална средна от над 7% по данни на БНБ. Едва ли е за пренебрегване фактът, че кредитите са предоговаряни през юли т.г., т.е. след отпускането на държавната помощ за осигуряване на ликвидността на ПИБ. Тогава това спря масовите опашки от депозитари пред офисите й, но не можа да предотврати плавното намаляване на общия депозитарен капитал, който се стопи с около 400 млн. лв, само за последното тримесечие.

От последните годишни отчети за миналата година, се вижда, че въпросните фирми отчитат големи загуби, но в същото време са кредитирали на свой ред своите офшорни собственици. Схемата прилича на класическо източване, каквото вече се доказа приКТБ.

1. Дават се огромни кредити към кухи новосъздадени фирми, свързани със собствениците;

2. Фирмите работят на загуба;

3. Кредитираните фирми на свой ред дават заеми на офшорните си собственици;

4. Кредитите към банката не се обслужват, но се предоговарят за голям период в бъдеще, за да се скрие от банковия надзор, че са лоши.

Не случайноБНБзаяви, че започва проверка по сигналите. На ход са също такаПрокуратуратаиДАНС. За конкретни данни изпратени до Националната банка, следете следващи публикации в Биволъ.

Между юни и септември депозитите в ПИБ са намалели с 373 млн. лв. според данни на БНБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *