Борим кризата през есента

За държавите от Източна Европа най-тежкият период на икономическата криза вече премина, заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, цитиран от Ройтерс.
По думите на Строс-Кан, кризата ще бъде преодоляна напълно в зависимост от това дали банките в Източна Европа се справят със задачите си по финансирането на региона.
Спореддиректора на МВФ, преломът в кризата ще настъпи към края на настоящата година, около октомври- ноември. Реален икономически подем пък ще бъде усетен в първата половина на 2010 година. Въпреки това, подчертава Строс-Кан, не трябва да се отпускаме, тъй като подводните камъни на кризата се предостатъчно.
На крайно противоположното мнение застанаха банкери по време на откриването на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон вчера. Икономистите очакватнамаление на чуждестранните инвестиции в региона поне още 8 пъти, спад на търсенето и потреблението с около 10 процента, тенденциозното свиване на индустриалното производство да продължи, както и драстично увеличаване на безработицата. Директорът на банката Томас Миров смята, че признаци на възстановяване на икономиката ще се проявят едва през 2010 година, информира ВВС.
Въпреки това, все още е рано да се говори за края на успешната история на Централна и Източна Европа, тъй като държавите от района могат да разчитат на стабилна международна подкрепа, смятат анализаторите на „УниКредит груп“. Освен това, те виждат бъдеще вмашиностроенето,автомобилостроенето, текстилната индустрия и други сектори на икономиката, които са извели редица държави от региона на челно място в производството.
На срещата стана ясно, че ЕБВР смята да инвестира около 7 милиарда евро в Централна и Източна Европа през годината заради кризата. Само завремето на годишната срещав Лондон се очаква да бъдат договорени проекти за 2,3 млрд. евро, което е с една втора повече от миналата година.
Най-амбициозните и с най-голям шанс за финансиране са енергийните проекти. Банката планира да инвестира 15 милиарда евро за реформиране енергетиката на страните от Централна и Източна Европа иувеличаване на възобновяемите енергийни източници.Други сфери от интерес на ЕБВР са финансовият сектор и инфраструктурата.
Главният икономист на ЕБВР Ерик Берглоф информира, че банката ще бъде подкрепена с допълнителни средства чрез отпускане на суапове от международни финансови институции. Съдействието на Европейската централна банка, например, ще помогне чрез краткосрочни кредити на няколко централни банки да подобрят достъпа до ликвидни средства в страните си, допълни Берглоф.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *