Борсите възстановиха част от загубите

Световните пазари и руските активи започнаха да се възстановяват от натрупаните в понеделник загуби, след като връщането на руските войски в поделенията им след военните учения бе прието като знак за успокояване на напрежението около Украйна.

Руските акции и рублата напреднаха, докато златото, йената и други считани за сигурни активи спаднаха рязко, изтривайки печалбите си от предишната сесия. Капиталовите пазари все пак не успяха да компенсират всички разпродажби от понеделник. Основният индекс на Московската борса MICEX се повиши с 5.5% във вторник, а доларовият индекс RTS – с 6.3%, с което възстановиха около половината загуби от първия ден на седмицата. Рублата поскъпна с около 1 на сто спрямо еврото и долара.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst напредна с 1.8% до 1342 пункта, след като предишната сесия отстъпи с 2.2% заради обезценяването на компании с големи експозиции към руския пазар. Основните индекси на борсите в Германия, Франция и Италия напреднаха с по над 2 на сто. Световният индекс MSCI, както и японският Nikkei се повишиха с 0.5%.

Доходността по облигациите на страни като Германия се повиши, след като инвеститорите намалиха търсенето на сигурни убежища за активите си. Същевременно лихвите по италианските и испанските ДЦК останаха почти без промяна близо до осемгодишни дъна, което показва необичайна устойчивост на пазарните сътресения. „Само преди няколко години тези пазари щяха да са тежко засегнати. Това е пореден знак за икономическото възстановяване в тези страни“, отбелязва Ник Стаменкович, стратег в британската RIA Capital Markets, цитиран от Reuters.

Курсът на йената спадна с около 0.3%, отдалечавайки се от едномесечния връх, достигнат в понеделник. Другият основен актив, към който се ориентират инвеститорите при криза – златото, спадна с над 1.2%, след като предишния ден цената му достигна четиримесечен връх от 1354.80 долара за тройунция.

Пазарът на суровини също отстъпи, след като в понеделник цените достигнаха най-високите си нива от шест месеца. Суровинният индекс Standard & Poor’s GSCI отстъпи с 1.2% след покачването с 1.6% предишния ден. Суровият петрол сорт брент поевтиня с около 1.3 на сто.

Българската фондова борса бе затворена в понеделник, поради което негативните тенденции от европейските пазари се пренесоха там със закъснение. Основният индекс Sofix отстъпи с над 0.5 на сто до 591.22 пункта, като обемът на регулираната търговия надхвърли 2 млн. лв. От началото на годината обаче основният показател на БФБ е напреднал с над 20%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *