Борсите в Украйна, Русия и България са най-губещите в ЦИЕ през май

Големи и ключови корпоративни сделки, в които главен участник е държавата, геополитическо напрежение и политическо недоверие. Това са само част от факторите, които движат голяма част от капиталовите пазари в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Въпреки че у нас държавата не предлага дялове в ключови предприятия на борсата, няма военно положение и що-годе цари политическа стабилност, водещият индекс на сините чипове на Българска фондова борса –SOFIX,бележи нови спадове. През май той запазва 17-ата си позиция сред най-добре представящите се индекси в региона, чието представяне Investor.bg следи. От началото на годината обаче борсовият измерител губи още от стойността си.

Иначе казано – през май SOFIX се оказва третият най-зле представящ се борсов показател след индексите наУкрайнаиРусия. През месеца родният индексизгуби 3,93% от стойността си, за да затвори при 482,92 пункта. На фона на конфликтите основният украински индекс PFTS се понижи с 6,3%, а изпрати май със спад от 4,7 на сто.

Всъщност, за борсите в ЦИЕ месец май се оказва колеблив, тъй като от 19 пазара, чието месечно изменение Investor.bg следи,водещите индекси на само 6 от тях отчитат ръстове, като при това – скромни.

Един от тях е гръцкият основен борсов измерител ASE, който на практика изтрива всички загуби, натрупани от началото на годината. Това се случва на фона на недоверието срещу политическите лидери в опита им да постигнат благоприятна за страната сделка с международните кредитори на стойност 7,5 млрд. евро.

Първенци през май са водещите индекси на пазарите в Словакия, Латвия и Литва. Топ 5 допълват Казахстан и Сърбия.

Словашкият SSI изпрати месеца с ръст от 3,7% до 251,34 пункта. В средата на май стана ясно, че държавата продава 49-процентния си дял в телекомуникационния оператор Slovak Telekom на Deutsche Telekom за 900 млн. евро. Сделката идва, след като Братислава първоначално обмисляше да предложи акциите си през борсата, но след благоприятната оферта на германския телеком той ще увеличи дела си от 51% до 100%.

Още една сделка с участие на словашко държавно дружество трябва да намери своята развръзка. След като италианското комунално дружество Enel обяви, че възнамерява да се раздели с 66-процентния си дял в най-голямата словашка енергийна компания Slovenske Elektrarne, именно държавата прояви интерес за придобиването на мажоритарен дял. Ако държавата не купи дела на Enel, другите възможности са частни инвеститори да го придобият или да бъде предложен чрез борсата.

И двете сделки са пример за това как приватизацията може да стимулира инвеститорската активност и най-малкото – да доведе до силен месечен ръст на водещия борсов индекс. За листване на държавни дялове настоява и българската инвеститорска общност, според която това би увеличило интереса към българския капиталов пазар.

Втори по ръст през месеца с 2,4% се нарежда латвийския индекс OMX Riga. В средата на май рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди рейтинга на страната при 'A-' и запази стабилна перспективата. Сред мотивите за решението на компанията попадат стабилността на банковия сектор и допускането, че икономическият растеж ще устои на геополитическите рискове, произтичащи от конфликта между Русия и Украйна. Fitch Ratings прогнозира, че икономическият растеж в Латвия ще бъде 2,3 на сто и 3% през 2015 и 2016 г., съответно.

Капиталовият пазар на Литва попада на трето място в своеобразната класация на Investor.bg. Наскоро агенция Fitch Ratings потвърди и рейтинга на страната, която от тази година е 19-ия член на еврозоната. Според компанията членството във валутния блок стои в основата на оценките за кредитния рейтинг, и намалява кредитния риск, свързан с експозициите в чужда валута, за банковия сектор и за държавата като цяло. През май OMX Vilnus печели 1,44% към стойността си, а петте месеца членство в еврозоната носят 10,9% ръст за индекса.

Борсата в Македония продължава да е подвластна на политическото напрежение. През месеца MIB 10 заличи още 2,9 на сто от стойността си, с което увеличи загубата от началото на годината до 10,45%. По този начин капиталовият пазар на Македония се превръща в най-зле представящия се от старта на 2015 г.

В навечерието на парламентарните избори в Турция, насрочени за 7 юни, капиталовият пазар изпрати май със спад от 3,7%. Вотът е от изключително значение за управляващата ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието, която вече 13 години е на власт. Президентът на Реджеп Тайип Ердоган ще трябва да реши задачата с овакантеното премиерско място. На другата страна на везните са опозиционните партии, които също се активизираха. Процеси, които по всяка вероятност ще окажат влияние на парламентарния вот.

Въпреки че у нас избори – и то кметски – се очакват чак през октомври, SOFIX остава във втората половина на класацията в региона. На родната борса може би й е нужно предлагане на държавни активи освен планираните за тази година листвания на вече (макар и) две нови компании и наличието на привидна политическа стабилност и желанието за реформи в ключови сектори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *