Борсовите компании през 2015: Повече бизнес на външни пазари.

Миналата година е била по-силна като продажби за повечето борсови дружества, но при печалбите групите на тези с ръст и спад са почти изравнени. Годишните отчети на публичните компании са първият индикатор за това каква е била 2015 г. за фирмите. От финансовите данни се вижда, че индустриалните предприятия се представят добре, козметичните и фармацевтичните компании успяват да се справят с изключение на ударените от проблемите в Украйна и Русия. С това изключение при всички останали основният фактор за растежа е износът.

Подобряването започна да се усеща през втората половина на годината и, изглежда, е продължило до края. Добрата новина е, че върху резултатите не са повлияли сътресенията на финансовите пазари и тези на суровините през есента на 2015 г. А лошата е, че отчетите не оказват почти никакво влияние върху търговията на фондовата борса, която продължава да страда от ниска ликвидност и липса на достатъчно компании и инвеститори.

Оценките на представители на пазара също са по-скоро положителни. „Представянето на някои от ключовите компании на борсата е над и според очакванията. Широкият производствен сектор, търговията и куриерският бизнес имат добра 2015 г. въпреки фактори като Русия, Украйна и нуждата от оптимизиране на разходи“, коментира пред „Капитал“ Татяна Пунчева, главен анализатор на „Елана трейдинг“. Такава е оценката и на мениджърите в големи дружества.

Избраните 30 публични компании не включват бившите приватизационни фондове, сега холдинги, както и групите, които имат големи дъщерни дружества и предстои да публикуват своите консолидирани отчети до края на февруари. Извадката на публичните компании не е представителна за цялата икономика на България, но е пръв ориентир за трендовете в отделни сектори.

Индустриален ръст

Най-големите индустриални компании показват много добри резултати. Силен ръст на приходите на фона на почти непроменен обем на производството отчита шуменският завод за алуминиеви продукти „Алкомет“. Причината е преструктуриране на продуктовия микс към по-завършени и с по-висока добавена стойност продукти. Приходите от дейността на компанията нарастват с над 10%. „Това се дължи на подобрената рентабилност и по-високата цена на алуминия на Лондонската метална борса“, каза пред „Капитал“ директорът връзки с инвеститорите Петър Станчев. Той уточни, че поскъпването на основната суровина стои и зад увеличените разходи за материали през миналата година. По-голямото постижение е, че нетната печалба на предприятието нараства близо четири пъти и достига 9.1 млн. лв.

„Алкомет“ разполага с леярна, валцов и пресов цех, които през последните години бяха разширени и модернизирани. Разбивката показва, че през 2015 г. цялата продукция на леярския цех е използвана за нуждите на шуменския завод и компанията на практика не е продавала леярски продукти. „Това за нас не са основни продукти, те се продават само ако имаме свободен капацитет“, уточни Станчев. „За сметка на това сме произвели повече продукти с висока добавена стойност, което обяснява ръста като цяло“, добави той. Увеличение от 1.2% като обем има в продажбите на пресови продукти, след като компанията пусна в експлоатация нова преса и добави още 200 тона капацитет на месец. Най-значителен ръст има при профилите с допълнителна обработка (елоксирани). При валцовите продукти най-голямо повишение има при различните видове фолио, докато производството на стандартни листове и ленти намалява. Това е част от политиката на компанията да се фокусира върху продукти с по-висока добавена стойност и да налага фолиевите продукти на европейските пазари до запълване на капацитета си, се посочва в доклада към отчета. Основен пазар за предприятието е Германия, следвана от Полша, Италия, Франция, България и т.н. Най-големите акционери в „Алкомет“ са „Алуметал“ (73.25%), която е собственост на турската FAF Metal и двама турски граждани, и самата FAF Metal (16.86%).

Значително се подобряват и финансовите резултати на производителя на торове „Неохим“ – Димитровград. Приходите от дейността за 2015 г. нарастват с 22.3%, като основната част от тях идват от увлечение в количествата продукция. Освен това компанията излиза и на голяма печалба, след като година по-рано беше на загуба. „Няма някаква съществена промяна при цените, просто сме продавали повече“, каза търговският директор Андон Димитров. Това обяснява и увеличените разходи за природен газ, който е основната суровина за торовото производство. По-голям ръст има и при разходите за въглеродни емисии. По думите на Димитров покупката на емисии е въпрос на преценка и зависи от пазарните условия. „Сметнали сме, че при тези цени има смисъл да купуваме“, каза той.

Малко над половината от продажбите си (58%) компанията прави на вътрешния пазар, където приходите нарастват леко (5.7%) до 165.3 млн. лв. Много по-голямо е увеличението (55%) при износа, където най-голям и увеличаващ се дял имат европейските страни – общо 81.4% от продажбите в чужбина, спрямо 77.5% през 2014 г. През миналата година Азия и Африка са изместили Северна Америка като втори по големина пазар за компанията и са донесли 12.1% от продажбите зад граница. Димитров обобщава, че няма някакви сериозни размествания по пазари. След като две години работи на загуба и не разпределя дивиденти, компанията сега отчита нетна печалба от 6 млн. лв., или 2.26 лв. на акция. Последният път, когато „Неохим“ изплати дивидент, беше през 2012 г. Тогава акционерите получиха по 0.4 лв. на акция. Основни акционери в компанията са „Еко тех“ (24.37%), „Евро ферт“ (24.03%) и „Феборан“ (20.30%) (дружество на австрийския производител на торове Borealis и бахрейнската банка First Energy Bank).

Значително подобрение на приходите има и при „Монбат“. „Индивидуалните резултати на „Монбат“ показват 18% ръст на приходите, което се дължи както на ръст в броя на продадените акумулатори, така и в по-високите цени на оловото в началото на 2015 г. Последното обаче повлия по-скоро с отрицателен знак на бизнеса с рециклирано олово, така че на консолидирана база позитивите на акумулаторния бизнес може да се окажат изравнени с негативите при рециклирането“, коментира Татяна Пунчева от „Елана трейдинг“. Солиден ръст има и при печалбата, на компанията която има силни позиции зад граница.

Подобна и показателна е ситуацията при по-малкия му конкурент „Елхим Искра“, където има ръст на приходите, но спад в печалбата. Компанията е част от „Стара планина холд“, чиито компании през миналата година забавиха темпа си на растеж, а при някои има и спад. Другите основите дружества на холдинга са „Хидравлични елементи и системи“ и „М+С хидравлик“, които работят главно за износ.

Трудните пазари на фармацията

Повечето фармацевтични дружества отчитат растеж на оборотите. Най-голямата компания в сектора е търговецът на лекарства и апаратура „Софарма трейдинг“, която повишава приходите си и те вече са над 600 млн. лв. Политическите проблеми в Украйна и санкциите спрямо Русия в комбинация със спадащата рубла обаче удрят продажбите на нейната компания майка „Софарма“. Само в реализацията на продукция има спад от 13.7%, който е породен от загубата на позиции в двете държави. Общите постъпления падат под 10% заради ръст в другите приходи и тези от операции с финансови инструменти. „През 2015 г. сме продавали общо в 41 държави, като 29 от тях са с дял в общите приходи от по-малко от 1%“, коментира пред „Капитал“ Пелагия Виячева, директор за връзки с инвеститорите на „Софарма“, и допълни: „Целта ни от близо 10 години е да намалим дела на руския пазар в приходите от продажби, но поради бавното ни навлизане на други пазари и традиционната популярност на нашите медикаменти на този пазар това засега не се е случило в мащаба, в който бихме искали.“ За продажбите през тази година Виячева заяви, че е трудно да се правят прогнози: „Винаги сме били консервативни, а във времена като днешните се налага направо да бъдем песимисти и вероятно няма да сгрешим. Ситуацията на два от основните ни пазари е политически несигурна, с икономика, търпяща санкции, и волатилна валута, а за България можем само да кажем, че системата е в преход от едно състояние в друго и в такива времена не можем да правим прогнози и да се надяваме на пробиви.“

Друга фармацевтична компания на борсата – „Чайкафарма висококачествените лекарства“, успява да повиши приходите си и печалбата. „Ръстът се дължи на разширяване на портфолиото на компанията, пускане на пазара на нови продукти, както и увеличаване пазарния дял на съществуващите такива“, коментира Бисер Георгиев, изп. директор на „Чайкафарма“. Той заяви още, че стратегическите плановете на компанията са насочени към излизане на нови пазари, главно в страните от ЕС и по-конкретно Чехия, Румъния, Португалия, Словакия, Гърция, Австрия, Полша. „Вече преминахме успешно международна децентрализирана процедура за регистрация на лекарствени продукти в ЕС. С лекарството ни България за първи път е референтна страна по децентрализирана процедура“, допълни Георгиев и каза, че очаква ръст на продажбите от 6-7%, предимно в резултат увеличаване на продажбите на нови продукти.

Добре се представя и производителят на лекарства за ветеринарната медицина „Биовет“, който обаче въпреки ръста в продажбите отчита по-ниска печалба. Компанията изнася над 90% от продукцията, което я излага на валутен риск, но от ръководството посочват, че го измерват и контролират. При по-малките фармацевтични компании и тези, произвеждащи консумативи за сектора, също има растеж – „Унифарм“, „Лавена“, „Момина крепост“, „Унифарм“.

Полетът на „Юрий Гагарин“

Засега е трудно да се обобщи как се представя цигареният сектор, тъй като „Булгартабак холдинг“ е публикувал само неконсолидиран отчет, а двете му основни дружества – „София БТ“ и „Благоеврад БТ“, вече не са на борсата. Интересно обаче е представянето на „Юрий Гагарин“, който също е в орбитата на цигарения холдинг, а депутатът от ДПС Делян Пеевски от миналата година официално е миноритарен акционер и в двете дружества. За 2015 г. производителят на опаковки за цигари и филтри е отчел 10% ръст на продажбите, които вече са над 100 млн. лв. Интересно е, че за година печалбата расте пет пъти – към края на 2015 г. е над 5 млн. лв., а само две години по-рано беше на загуба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *