БРИКС: Банката на Америка поема удара

Bank of America Securities отхвърля скорошните заглавия, че глобалната роля на щатския долар е застрашена поради преговорите между развиващите се страни за замяна на щатския долар с алтернативна валута във взаимната им търговия.

Банката смята, че глобалното господство на щатския долар не е застрашено, тъй като в момента няма реални валутни алтернативи. Докладът на валутния стратег Атанасиос Вамвакидис, както и други анализатори, показва, че щатският долар продължава да бъде най-важната опорна валута за валутните споразумения в световен мащаб. Дялът на щатския долар в оборота на валутния пазар намалява съвсем леко – от 90% през 1988 г. до 88% през 2022 г.

Еврото няма малки да създаде глобална алтернатива на щатския долар, а китайският юан (CNY) не може да замени щатския долар като световна резервна валута, докато финансовата система на Китай остава ограничена за чуждестранни инвеститори.

Въпреки усилията на бразилския президент Лула да Силва за създаване на валута за уреждане на плащанията между страните от БРИКС, Bank of America Securities смята, че сътрудничеството между държави, които не винаги си сътрудничат добре, ще отнеме време. Освен това е посочено, че криптовалутите не са валути и в обозримо бъдеще не представляват заплаха за щатския долар като световна валута.

За момента БРИКС остава задължена да използва щатския долар. Но по време на насрочената за август среща, една от най-важните теми ще бъде новата валута на алианса. Друга важна тема ще бъде разрастването на БРИКС, тъй като 19 държави са поискали да се присъединят официално и неофициално.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *