БРИКС: Пет богати на петрол държави желаят да се присъединят

Изглежда, идеята за присъединяване към БРИКС харесва на някои държави, тъй като информацията показва, че 19 страни проявят интерес за членство и са изпратили молби. Освен това, пет богати на петрол държави, включително Алжир, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн, са готови да се присъединят към БРИКС и да приемат новата му валута. Ако страните производителки на петрол се присъединят към блока, рисът за глобалното господство на щатския долар ще се увеличи.

Интересът на държавите от Близкия изток към БРИКС е обезпокоителен, тъй като петролът играе важна роля в световната търговия, а заплащането в сектора чрез новата валута на алианса може допълнително да подкопае щатския долар. Близкият изток произвежда около една трета от световния суров петрол, като само Саудитска Арабия отговаря за половината от износа си.

Според данни, месечният износ на дизелово гориво от Близкия изток за Северозападна Европа е средно над 1 милион тона за първото тримесечие на 2023 г., което е повече от 785,000 тона месечно през последното тримесечие на 2022 г. Износът за Африка през март достигна четиримесечен връх от 2.57 милиона, в сравнение със средномесечните около 1.3 милиона през 2022 г.

Най-големият износител на петрол, Саудитска Арабия, внесе 261,000 тона руски дизел през март и началото на април – най-големият обем, който някога е получавала от Русия. Според доклад на Reuters Саудитска Арабия подпомага БРИКС, като купува руски петрол и го изнася в Европа. Товарите с руски дизел, натоварени през март, се търгуваха на цена от $60 до $70 за барел на база „франко борд“, което е $20 по-ниско от цената на бенчмарка в Близкия изток. Това е под ценовия таван от $100 за барел, определен от групата Г-7.

Присъединяването на страните производителки на петрол към БРИКС, като приемат новата валута, подлага западните държави и наличието на щатски долар. Очаква се това да засегне САЩ.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *