Изкуственият интелект: Секторът може да се разрастне с 800%

Предвижда се, че пазарният дял на изкуствения интелект (AI) ще достигне 1,87 трилиона долара до 2030 г. с ръст от 788,64%. Въпросът за доверието в AI системите обаче става все по-критичен. Това доверие е различно в различни юрисдикции, като е сложно и многостранно. Индия е на първо място по показатели за доверие в AI, следвана от Китай, Южна Африка, Бразилия, Сингапур и Съединените щати.

AI променя технологиите и трансформира индустриите, като доверието е ключов механизъм, чрез който други фактори оказват влияние върху приемането на изкуствения интелект. Нуждата от автоматизация, наличността на нарастващо количество данни и разширяването на дейността в нови отрасли стимулират растежа на пазара на AI.

Институционалните процеси, ползите, които се възприемат и несигурността относно бъдещото въздействие на AI оказват влияние върху доверието в системите на AI. Високият резултат на Индия в отношение на доверието може да се припише на акцента върху дигиталната грамотност и технологичния напредък, докато на Китай – на стабилния му технологичен ландшафт.

Въпреки ползите, които носи, AI е свързан също така с рискове и предизвикателства. Доверието е от решаващо значение за приемането и внедряването на AI в обществото. Някои участници в технологичната индустрия са загрижени за възможните заплахи от AI, като поддържането на доверието е решаващо за отговорното разработване и използване на системите на AI.

Едно от предизвикателствата, пред които е изправен AI е въпросът за пристрастия, дискриминация, манипулация или незаконни практики. Някои AI системи се възприемат като пристрастни или дискриминационни, което представлява риск за тяхното приемане и прилагане. За да се избегнат подобни рискове, системите на AI трябва да се разработват и проектират отговорно и прозрачно, като се гарантира, че са в съответствие с обществените норми.

Участниците в технологичната индустрия призовават за етично и отговорно разработване и използване на AI, за да се преодолеят тези рискове. Например главният изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск предупреди за възможните опасности от неконтролираните системи на AI, които могат да доведат до „унищожаване на цивилизацията“. Поддържането на доверието в системите на AI е от съществено значение за постигане на пълния им потенциал, като същевременно се намаляват рисковете, които те представляват.

Това доверие може да бъде постигнато чрез насърчаване на прозрачността, етичното и отговорно разработване и гарантиране на безопасността и надеждността по институционален път. AI е нововъзникваща технология, която предоставя както възможности, така и рискове. Нивото на доверие в системите на AI е различно в различни юрисдикции, а доверието е централен механизъм, чрез който други фактори оказват влияние върху приемането на AI. Бъдещето на AI зависи от етичното и отговорно разработване и използване, както и от осигуряването на безопасност и надеждност. Приоритизирайки тези фактори, можем да използваме потенциала на AI за революционизиране на технологиите, стимулиране на иновациите и трансформиране на индустриите, като едновременно с това намалим рисковете и предизвикателствата.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *