БРИКС: Прогнози за икономическият растеж на държавите-членки

В документа се предлага реорганизация на световните форуми за изготвяне на политики, така че да се включат представители на страните от групата БРИК, тъй като се очаква техното нарастващо значение. Повече от две десетилетия по-късно, след присъединяването на Южна Африка през 2010 г., страните от БРИКС вече допринасят за 26% от световния БВП.

При по-внимателно разглеждане обаче, икономическите резултати на страните членки са разнопосочни. Нека разгледаме икономическото състояние на всяка от страните от БРИКС:

Бразилия
Водещата икономика в Латинска Америка, Бразилия се очаква да стане десетата по големина икономика през 2023 г. с прогнозен БВП от 2.08 трилиона, според Международния валутен фонд (МВФ). Бразилия е международно призната заради огромните си амазонски тропически гори, които покриват над 60% от територията ѝ. Страната преживява бърза селскостопанска експанзия, стимулирана от глобалното търсене, благоприятните пазарни цени и технологичния напредък. Въпреки това Бразилия е изправена пред предизвикателства като корупционни скандали, политически пречки, инфлация, безработица и неравенство в доходите, които възпрепятстват потенциала ѝ за растеж. В резултат на това през последното десетилетие страната постигна среден ръст на БВП от едва 0.6%. Световната банка категоризира Бразилия като страна с горен среден доход.

Русия
Най-голямата страна в света по площ, Русия представлява 11% от световната суша. През 2022 г. тя е на осмо място по големина на икономиката с БВП от 2.21 трилиона. Продължаващата война с Украйна обаче нанася значителни икономически щети, като през 2023 г. свива руската икономика със $152.65 милиарда. Следователно тя ще отпадне от списъка на десетте най-големи световни икономики. Русия е икономика с по-висок среден доход и най-големият член на ОПЕК+ по отношение на доказаните петролни резерви и размера на БВП. Тя се стреми да диверсифицира икономиката си и да намали зависимостта от износа на нефт и газ, като увеличи дела на износа на нестокови и неенергийни продукти.

Индия
Известна като най-голямата демокрация в света, Индия се откроява на фона на несигурността, която цари в световната икономика. Страната притежава стабилни макроикономически основи, спазва фискална дисциплина, поддържа високи нива на спестявания, изпитва силно вътрешно търсене, възползва се от демографските тенденции и се радва на политическа стабилност. През 2022 г. Индия изпреварва Обединеното кралство, за да си осигури п

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *