Британците купуват жилища у нас до ?100 000, руснаците – над ?150 000

Руснаците са най-разточителните чужди инвеститори в жилищния сегмент. Това каза Добромир Ганев, управител на компанията за недвижими имоти „Форос“.

Те обикновено купуват апартаменти и ваканционни имоти, които да ползват, а не с цел спекулация и в повечето случаи сключват сделки на цени над 150 000 евро, пише в. „Монитор“.

Англичаните и ирландците, които са най-многобройни се ограничават до 100 000 евро. Жителите на Острова обичат да инвестират главно в морските и планинските ни курорти. Те много рядко купуват имоти в големите градове. Напоследък много активни на нашия пазар на недвижимости са испанските фирми, които инвестират в големи проекти, уточни бизнесменът.

Според Лъчезар Искров, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) в момента има известен дефицит на качествени жилища, които да привлекат повече чужди инвеститори.

Дори реализацията на затворените селища около София не може да задоволи напълно търсенето, уточни той. В сравнение с Букурещ и Атина, жилищата от най-високия ценови сегмент в българската столица са най-евтини.

Към качествени апартаменти проявяват интерес много чужденци, но търсенето вече не е само от страна на англичани и ирландци. Активни на пазара са и немци, австрийци, испанци и особено руснаци.

В последно време най-скъпите просторни жилища над 1400 евро за квадрат в момента се купуват от руски клиенти. Те инвестират за да ползват имотна и за това са склонни да платят по-висока цена, добави Искров.

В момента има търсене на жилища със самостоятелни дворчета в затворените комплекси в Симеоново и Драгалевци, каза Наско Атанасов от „Виктория инвест“. Цените им варират от 1200 до 1500 евро за квадрат. Половината от купувачите са чужденци, главно мениджъри от големи компании. Те си правят сметката, след отпътуването си, да дават имота си под наем. Големите луксозни имоти рядко се купуват за препродажба, уточни брокерът. Според мен в момента предлагането на луксозни жилища преобладава над търсенето.

Причината е, че в сегмента попадат и скъпите мезонети с големи квадратури в елитните квартали, които трудно се продават, уточни Атанасов. През последните няколко години индивидуалните инвеститори, купуващи жилища у нас се делят на три групи.

Едната предпочитат да купуват стари селски къщи на цени до десетина хиляди евро. Някои от тях дори се заселват у нас. Според официалната статистика в България вече постоянно живеят над 1800 англичани и ирландци.

Втората група са спекуланти, които инвестират до 50 000-60 000 евро в едностайни или двустайни жилища в строеж и след време препродават жилището, дори преди завършването му.

Третата група са купувачите с по-големи финансови възможности, които купуват по няколко апартамента, също за препродажба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *