Брюксел омеквал в новия си доклад

Значителна промяна на тона ще има в очаквания идната седмица междинен доклад на Еврокомисията (ЕК) за изпълнението на ангажиментите ни в правосъдието и вътрешния ред, съобщава в. „Труд“.
За разлика от доклада от юли м.г., когато ЕК не ни адресира с нито една положителна дума, този път преобладаващите определения са “значително развитие”, “развитие” или “предприети са стъпки”. “Тонът е като между двама души, които отлично се разбират”, казал пред “Труд” отлично информиран източник. Новият доклад е от 5 страници и не дава политически оценки, тъй като е междинен и технически.
“Значителното развитие” се отбелязва още в началото, като цяло за борбата с организираната престъпност и корупцията. Отбелязва се специално формирането на съвместни разследващи екипи на МВР, ДАНС и прокуратурата. Вътрешното министерство е похвалено неколкократно. Продължава обаче да тегне брюкселската присъда над съдебната ни власт: “Няма присъди по случаи на организирана престъпност.”
ЕК критикува лаконично и Народното събрание – за закъсняващите промени в Наказателния кодекс. “Проблемите в досъдебната фаза все още не са решени. Твърде малко сложни наказателни дела стигат до съда. А останалите продължават често да се връщат в прокуратурата или да се отлагат заради злоупотреби с процедурните правила”, ще пише още в доклада. ЕК дава да се разбере, че до същинския си политически доклад през лятото очаква всеобхватна реформа в досъдебната фаза, вкл. за конфискацията на незаконно придобитото имущество. Тест за професионализма и прозрачността на съдебната власт т.г. щяло да бъде и назначаването на административни ръководители на съдебните структури.
Според източниците на БНР негативни оценки ще има за Търговския регистър, който според експертите на Брюксел е направил по-непрозрачна собствеността на компаниите и е затруднил извършването на проверки за свързани лица, което е предпоставка за корупция, според източниците на БНР.
По информация на радиото текстът с оценката за управлението на еврофондовете все още се съгласува между различните служби и дирекции, но на този етап оценява като „огромни“ усилията на властите през последните месеци.
Представител на Еврокомисията е подчертал, че е търсена максимална експертност и фактологичност и че политическите заключения ще бъдат по-детайлно формулирани в следващия – годишен доклад по мониторинговия механизъм през юли.
Най-вероятно междинният доклад на Европейската комисия по мониторинговия механизъм за България ще бъде представен официално в четвъртък на 12 февруари.
Експерти в Брюксел си обясняват омекването на тона на ЕК с новия начин, по който се координират действията на българските институции в борбата с корупцията и престъпността. За тази координация от август м.г. отговаря евроминистърката Гергана Грънчарова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *