Брюксел ще ни наблюдава отсега нататък много внимателно

Европейската комисия ще отправи препоръка мониторингът над България и Румъния да продължии след 2009 г. заради бавния прогрес на реформите в правосъдието и в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, съобщава EUobserver.

В доклада на ЕК, който ще бъде официално публикуван на 22 юли, се посочва, че и двете страни не са постигнали необходимото, за да бъде премахнат специалният режим на наблюдение.
Румънските власти се опитват да лобират за по-бързото излизане от „механизма за сътрудничество“, но повечето страни, които са и най-големите донори в бюджета на Европейския съюз, включително и председателя Швеция, са против.

От Брюксел оценяват положително приемането на нов граждански и наказателен кодекс в северната ни съседка, но искат да се уверят в положителното влияние на румънското законодателство в следващите няколко години.

София пък продължава да бъде критикувана за това, че не изправя криминалните босове пред съда и особено тези, които имат силни политически връзки и достъп до фондовете на Европейския съюз.

Все пак, малко е вероятно от Брюксел да предложат налагането на санкции, както се случи през миналата година, когато бяха замразени около 800 милиона еврозаради извършени измами и връзки с организираната престъпност. за Румъния спрените пари са около 190 милиона евро в сферата на земеделието, за по-голямата част от които съвсем скоро се взе решение да бъдат пуснати отново, въпреки че Румъния е страната с най-много сигнали за измами с европейски пари.
От ЕК не са доволни, че дори новизбраниятт парламент в Букурещ не се опитва да промени статуквото в страната и даже младите депутати не са гаранция за евентуална промяна. От ЕК не очакват и след президентските избори в северната ни съседка да настъпи промяна, но пък се дава предпазливаоценка на бъдещия ни премиер Бойко Борисов и неговото правителство на малцинството. Въпреки това, от Брюксел не бързат да се хващат на „популистките му изказвания“ и чакат конкретни резултати.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *