БТПП предлага мерки за стимулиране на икономическия растеж

Списък с неотложни мерки за стимулиране на икономическия растеж предлага Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Предложенията имат за цел да облекчат дейността на микро-, малките и средни предприятия чрез изменения в нормативната уредба. Те са изпратени до премиера, членове на кабинета и парламентарни комисии, съобщи работодателската организация.

Различни излишни изисквания утежняват условията за правене на бизнес в България и е крайно време да отпаднат, твърди председателят на БТПП Цветан Симеонов. Според него административните тежести за бизнеса, които надхвърлят европейските изискания, трябва да бъдат отменени или редуцирани.

„Ако искаме да бъдем по-привлекателни за инвеститорите и да насърчим предприемаческите умения и реализирането им в практиката, трябва бизнесът да бъде облекчен“, заяви Симеонов.

В предложенията на БТПП за облекчаване на бизнес средата се посочва, че под натиска на различни структури и организации вече са приети мерки със спорен характер от гледна точка на работодателя. Организацията посочва увеличаването на минималната работна заплата, без да се отчете нивото на производителност на труда. Увеличен беше и максималният осигурителен праг, отново без да бъде отчетено въздействието върху икономическите сектори, се посочва още в писмото до управляващите.

Част от разпоредбите са остарели, на практика са „мъртви” нормативни изисквания, които имат императивен характер, но на практика не се спазват, нито се контролират от държавата, мотивират се работодателите.

Те например посочват ограничението от Кодекса на труда за назначаване на работа чрез агенциите за временна заетост само на лица за срочни трудови договори и за заместване – според тях разпоредбата ненужно създава ограничение по въпрос, който следва да се определя съобразно нуждата и от преценката на лицата, полагащи труд.

Работодателите настояват да бъде премахнато ограничението при кандидатстване по оперативни програми по отношение на „свързаните предприятия“, което е описано в Закона за малките и средните предприятия. Мотивът – на практика по-голям брой от европейските оперативни програми са насочени към малки и средни предприятия, но заради заложени в закона ограничения те често не могат да кандидатстват по тези програми.

Друго предложение е свързано с намаляване на ставката на корпоративния данък за едноличните търговци от 15% на 10% – намаляването на данъка върху едноличните търговци ще създаде условия за по-добър растеж и едновременно с това ще доведе до изравняване на подхода към тях с този към големите фирми, за които е налице облекчение при неразпределяне на дивидент.

Отпадане на задължението за разделно събиране на отпадъци – за това задължение трябва да има подходящи стимули, като например: намаляване на такса смет за лицата, които събират отпадъците разделно.

Според анализа излишни за микропредприятията са следните задължения: работодателят да разработва правилник за вътрешния трудов ред, предварително да уведомява инспекцията по труда и синдикатите, когато удължава работното време, допълнителният отпуск за синдикални дейци, изготвянето на графици за отпуски, създаването на условия за работа на синдикалните организации, разработването и приемането на вътрешни правила за здравословни и безопасни условия на труд, заплащането на периодични медицински прегледи на работниците – по-подходящо е те да се осъществяват от личните лекари, посочват от БТПП.

Организацията предлага отмяна на задължението на работодателя (с повече от 50 работници и служители) за ежегодно обявяване на свободни работни места за трудоустроявани лица в процент от 4 до 10 от общия брой работни места – това задължение да се превърне във възможност за работодателя, използването на която да се насърчава с подходящи икономически стимули, е предложението в анализа.

И още предложения: отмяна на задължението на работодателя за водене на ревизионна книга, провеждането на начален инструктаж да е само за определени професии, дневникът за трудовите книжки да се води в електронен вид.

Ако нормативната уредба се актуализира и част от документацията се прехвърли от хартиен към електронен носител, работата на фирмите ще бъде облекчена, посочват от БТПП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *