Бузлуджа може да стане монумент на времето

Паметникът на Бузлуджаможе да бъде превърнат в монумент на националната историческа памет.Това е основната цел на инициативата „Бузлуджа – паметта на времето“, която бе представена в Казанлък от архитект Дора Иванова, съобщи БТА.

„Бузлуджа не е бреме, а шанс и има огромен потенциал: морален, туристически, финансов“, заяви арх. Иванова, която изрази и съжаление, че нищо от документацията по изграждането на паметника на Бузлуджа не е запазено.

Тя предлага преустройство на съществуващата сграда с възможно най-малка, но достатъчно архитектурна и функционална намеса, за я превърне в монумент на времето, разказващ историята на България от Античността до наши дни.

Две обиколки на монумента – хоризонтална и вертикална, ще предлагат своеобразното пътуване във времето назад, според проекта на архитектката от Монтана.

Концертна зала за 400 места със седалки, на които да бъдат изписани имената на заслужили за историята българи и с възможност да се дописват с нови във времето напред, предлага авторът на архитектурния проект. Предвидено е да има тъмен коридор като символ на робството и разрухата, 16 колони с изображенията на български владетели, на мястото на полуразрушените съществуващи сега.

Панорамен асансьор и стъклена платформа, отвеждаща до открита панорамна тераса с гледка към съвременна България, са част от предложенията на арх. Дора Иванова.

Според нейните изчисления, реализацията на идеята ще е на стойност 2,5 млн. лева.

За осъществяването на проекта си 25-годишната архитектка, възпитаничка на Техническия университет в Берлин, е създала фондацията „Проект Бузлуджа“, чиято основна цел е набиране на средства за реализацията на проекта.

„Необходимото преустройство може да бъде финансирано по европейска оперативна програма“, допълни арх. Иванова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *