БФБ е жертва на лошо управление

Ако бъде приватизирана в момента, каквито са плановете на правителството, борсата ще де продаде на безценица, ако въобще се намери купувач за нея.
А българската борса е малка, дори за размерите на нашата икономика. За сравнение пазарната капитализация на NYSE и Nasdaq е около 120% от БВП на САЩ, докато тази на БФБ е едва 13% от брутния вътрешен продукт на България.
Максималната цена, която може да се търси за половината от капитала на БФБ е около 25 млн. лв, без да се включва делът на правителството в Централния депозитар. Едва ли тази сума би помогнала сериозно на държавния бюджет.
Разбира се нещата стояха по различен начин преди кризата. В интервю, публикувано в книгата „Българският борсов свят: от първо лице“, Виктор Папазов, бивш председател на съвета на директорите на БФБ, коментира, че през 2007 г. са се водили преговори и дори се е стигнало до принципно съгласие с един от кандидатите за продажбата на 50% от БФБ за 50 млн. лв.
Наистина през 2007 г. на БФБ имаше балон. Но сривът можеше да не е толкова рязък и силен, ако борсовият оператор управляваше по-добре фондовия пазар. При продължителен спад на цените на акциите, инвеститорите по света печелят основно от къси позиции. При това механизмът ограничава поевтиняването на финансовите инструменти, тъй като прибирането на печалба е свързано с покупката им.
Този механизъм беше въведен на БФБ, но никога не беше реално прилаган. Късите позиции са толкова строго регулирани, че не действат. Така те водят само до обезценяване на активите. Пример за това е позицията на Централна кооперативна банка, за която късите позиции бяха на-често позволявани през изминалата година.
Днес ЦКБ поскъпна с 0.80%, при прехвърлени 3 880 лота на средна цена от 76.3 ст. Но през последните 12 месеца пазарната капитализация на банката е намаляла с 52%.
Защо залозите за поевтиняване на финансовите инструменти можеха да намалят проблемите на БФБ? Отговорът се базира на това, че най-големият проблем на българския фондов пазар е липсата на рисков капитал. През изминалите две години с изключение на няколко дружества, инвеститорите можеха да печелят основно от поевтиняването на акциите. Но реално това не беше позволявано от борсовия оператор. В резултат не само, че индексите падаха заради кризата, но и инвеститорите масово излизаха от позициите си и не се връщаха обратно на БФБ.
А щом веднъж инвеститорите си тръгнат е много трудно да бъдат върнати обратно. Така оборотите на БФБ остават на символични нива, дори в дни като днешния, на ръст на индексите.
Разбира се късите позиции не са панацея, но с редица от активни мерки, сривът на борсата и изтеглянето на капитали можеха да бъдат значително ограничени.
Днес Sofix се покачи с 0.38%, до 304.59 пункта, BG40 е нагоре с 0.35%, до 104.72 пункта. BGTR30 нарасна с 0.36%, до 253.06 пункта, BGREIT се повиши с 0.11%, до 62.93 пункта, а CGIX спечели 0.17%, до 83.27 пункта.
Оборотът достигна 632 906 лв, от които 143 623 лв. дойдоха от сделки с облигации, а 44 950 лв. от прехвърляне на компенсаторни инструменти.
Акциите на Софарма АД-София поевтиняха с 0.52%, до средно 2.654 лв, след като дружеството обяви, че вчера е завършило процедура за обратно изкупуване на 1 000 собствени акции за общо 2 642 лв. За периода на изкупуването от 12 до 18 април, цената на книжата е нараснала с 1.02%.
Намерението на дружеството е да използва тези акции в бъдеще, за да обезщети акционерите на дъщерните дружества, които се цели да бъдат влети в Софарма АД.
Сделките с дялове на две компании формираха по-голямата част от оборота на БФБ днес. Това са Оргахим АД-Русе и Химснаб България АД-София. По първата позиция бяха прехвърлени 2 041 акции на средна цена от 90 лв. или с повишение от 1.15%. Пазарната капитализация на Химснаб остана без промяна при изтъргувани 4 300 лота на седна цена от 31 лв за акция.
Това, сделките с едно или две дружества да формират по-голямата част от дневния оборот на БФБ е обичайна тенденция за последните две години. Факт показателен, че фондовият пазар все още е жив, но изпитва сериозен недостиг на рисков капитал, който да поддържа устойчиви обороти на търговията.
Но за БФБ има надежда, особено ако се сбъднат прогнозите за икономическо съживяване и завръщане на чуждестранните инвеститори в България през следващата година.
Акция на деня: Оргахим поскъпна с 1.15% и донесе 29% от днешния оборот на фондовия пазар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *