Бъдещето на Microsoft става все по-зависимо от облачните услуги

Американският технологичен концерн Microsoft отчете приходи и печалба за тримесечието, които надминаха очакванията на анализаторите. Той постигна това до голяма степен благодарение на намаляването на цените и нарастването на търсенето на неговите облачни продукти и услуги, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Сатя Надела се фокусира върху облачните услуги и мобилните приложения на фона на забавянето на растежа на бизнеса с традиционен софтуер. Компаниите от своя страна прехвърлят голяма част от информацията си към изчислителните облаци – тенденция, която се явява светъл лъч за Microsoft. По думите на Надела облачните услуги за бизнеса представляват огромен пазар, който е по-голям от всеки друг.

През последните 12 месеца акциите на Microsoft поскъпнаха с повече от 26% до 52,06 долара в края на търговията в четвъртък. В следборсовата търговия те се изкачиха с още 3%.

Приходите от „интелигентния облачен” бизнес, който включва продукти като Azure, са скочили с 5% до 6,3 млрд. долара.

Добър индикатор за силата на облачните услуги на компанията е фактът, че тя твърди, че като цяло бизнесът ѝ с подобни услуги ѝ е донесъл 9,4 млрд. долара годишни приходи. Тези от Azure и други услуги като Office 365 са се увеличили с 15%.

Въпреки това общите приходи на Microsoft са спаднали с 10,1% до 23,80 млрд. долара, оказвайки се под натиска на силния долар, както и на слабия пазар на персонални компютри, който сви търсенето на операционната система Windows. На коригирана база приходите спаднаха до 25,69 млрд. долара, но се оказаха над очакванията на анализаторите.

Microsoft генерира повече от половината от приходите си извън САЩ. Тези от бизнеса, включващ Windows, са се свили с 5% до 12,66 млрд. долара. Приходите от Windows като цяло отразяват продажбите на персонални компютри, които в глобален план спаднаха с 10,6% през тримесечието, което приключи декември, спрямо година по-рано, сочат данни на компанията за проучвания IDC.

Според нея бизнесът може да се подобри по-късно тази година, тъй като компаниите са отложили смяната на своите устройства преди обновяването на Windows 10. Microsoft пусна на пазара новата операционна система през юли.

Нетната печалба на концерна спадна до 5 млрд. долара, или 62 цента на акция през второто тримесечие, което завърши на 31 декември, от 5,86 млрд. долар, или 71 цента, година по-рано. Средната оценка на анализаторите беше за печалба от 71 цента на акция и приходи от 25,26 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *