Българите са похарчили 1,7 млрд. евро с карти Visa през миналата година

През миналата година българите са похарчили 1,7 млрд. евро с карти Visa, издадени от български финансови институции. Това е ръст от 18 на сто на годишна база, заяви Марк Антипоф, управляващ директор Маркетинг и продажби на Visa Европа.

Забелязва се стабилен растеж при разплащанията при търговци в България през фискалната 2015 г., обхващаща периода октомври 2014 – септември 2015 г. 14% на годишна база е увеличението на средствата, похарчени с дебитни и кредитни карти Visa, които достигат 6,5 млрд. евро.

Същевременно разходите на Visa Европа остават без промяна за четвърта поредна година – 779 млн. евро, допълни Антипоф.

Увеличение е отчетено в броя на направените трансакции при търговци през периода, които растат със 17% до 43,8 млн, посочи той. Общият брой карти на компанията, издадени до момента от български банки, е 3,34 млн., а средната стойност на трансакция е в размер на 38,2 евро. Забелязва се 20% увеличение на средния брой POS трансакции при търговци за всяка карта Visa спрямо предходната година. И още една интересна статистика – едно на всеки 16 евро в България е похарчено с карта на компанията.

Употребата на дебитни карти Visa също отбелязва стабилен растеж, а общият обем средства, изхарчени с тях, надвишава 5,8 млрд. евро за миналата година. Сумата е с почти 14 на сто повече от отчетената година по-рано

Повече от 33 млн. са плащанията с дебитни карти, направени с карта Visa през фискалната година, а това е със 17,2% повече спрямо предходния отчетен период. От своя страна и средният брой трансакции с една дебитна карта Visa при търговци бележи ръст с 22% на годишна база.

Забележителен е скокът при плащанията с бизнес картите – с 42% до 173 млн. евро, посочи Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

„Бизнес картите имат голям потенциал за развитие. Работим с банките за популяризиране на този продукт, както сред малките фирми, така и при по-големи фирми за техните служебни разходи, коментира“, коментира тя.

Почти 17% ръст е отчетен на онлайн разплащанията с карти Visa при търговци, обсужвани от български банки. Общият обем на тези разплащания достига 328 млн. евро.

Същевременно все по-голяма популярност набират плащанията с безконтактни карти у нас, предимно в супермаркетите, бензиностанциите, киносалоните, аптеките, веригите за бързо хранене и в сферата на телекомуникациите. В страната вече има над 30 000 безконтактни терминали, а това е 37% от общия брой терминали в България. През изминалите 12 месеца броят на безконтактните трансакции е скочил с цели 535%, а оборотът е нараснал с 663 на сто.

Европа

От гледна точка представянето в цяла Европа Visa се радва на рекордни приходи в размер на 2,31 млрд. евро, което е с 25 на сто повече спрямо предходната година. От компанията посочват, че Visa отговаря за едно на всеки 5,70 евро, похарчени в Европа в момента. Това се дължи до голяма степен на броя на картите, които компанията е издала на континента, които възлизат на 522 млн. Данните показват, че става дума за повече от една карта Visa на всеки възрастен човек на континента. За последните 12 месеца има ръст от 7,7% до общия потребителски разход при търговци до общо 1,58 трлн. евро.

Компанията оценява 2015 г. като най-успешната си от гледна точка на финансовите резултати. За периода фирмата отчита рекорднио ниски нива на измами – от по-малко от 5 цента на всеки похарчени 100 евро, благодарение на многобройните инструменти за киберзащита на данните.

„Продължаваме да инвестираме в различни слоеве на киберсигурността“, коментира Антипоф. По думите му компанията е пуснала услуга за токенизация с цел опазване на чувствителна информация. Тя защитава важните данни като заменя информацията за разплащателната сметка с поредица от числа – токени, които могат да бъдат ползвани за извършването на трансакция, без действителните данни за сметката да бъдат разкрити.

Иновации

През 2015 г. фокусът на Visa е бил върху създаването на нов подход към иновациите и преструктурирането на начина на работа, така че компанията да носи по-голяма стойност на своите партньори и клиенти, разкри Антипоф. Създаден е хъб за иновации в Лондон, който се занимава с разработката на нови решения в сферата на разплащанията, нови системи и начини за използване на инфраструктурата, допълни той.

В резултат от всичко това Visa е започнала работа с британски дизайнер, с когото е създала безконтактен пръстен, като иновативен начин за пазаруване. Освен това работи с компания, ползваща технология за разпознаване на пръстови отпечатъци.

„Разплащанията са магнит за иновациите и конкуренцията“, категоричен е Антипоф. Според него мобилните технологии променят всичко, а това ясно личи от интереса на големите технологични гиганти, които показват явен интерес към разплащанията. Според него причината за този интерес до голяма степен се дължи на факта, че потребителите днес са по-склонни да експериментират, плащайки за Spotify и Uber например или извършвайки безконтактни плащания в градския транспорт.

„Все още има области, в които кешовите разплащания преобладават, но това означава, че имаме голяма възможност за растеж в областта на дигиталните разплащания в България“, коментира Антипоф. По думите му потребителите вече са готови да ползват повече канали за разплащане, а търговците на дребно се фокусират именно върху това.

Според Антипоф Европа винаги задава темпото на промените и се радва на ускорен ръст на електронната търговия, като важен играч в задаването на иновациите.

Планове за 2016 г.

През 2016 г. Visa ще работи повече за увеличаване на дигиталните разплащания, като фокусът ще падне върху секторите, които формират навици. За целта компанията ще работи директно с търговците и ще се стреми към разширяване приемането на карти Visa в нови сектори. Сред планираните стъпки е развитието на дигиталната екосистема и позиционирането на фирмата като лидер в иновативните разплащания. Фокусът ще падне и върху бизнес картите и върху издигането на ролята на дигиталните разплащания като ефективно средство за борба със сивата икономика и избягването на данъци.

През третото фискално тримесечие на 2016 г. се очаква да приключи придобиването на Visa Европа от Visa Inc. и създаването на единна глобална компания. Сделката е обект на регулаторни одобрения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *