България е на пето място в ЕС по изпушени контрабандни цигари

България е на пето място в Европейския съюз (ЕС) по дял на нелегалния пазар на цигари. Размерът му през миналата година е бил 18.2%, като пред нас са Естония, Ирлания, Литва и „лидерът“ Латвия с 28.8%. Това показва проучване на KPMG, направено по поръчка на четирите световни цигарени концерна – British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International и Philip Morris International. Според него през миналата година в ЕС е отбелязан лек спад на незаконните цигари спрямо 2012 г., когато 11.1% от изпушените в съюза продукти са били нелегални. През 2013 г. делът им спада леко до 10.5%. Причината за това е, че са намалели продажбите на контрабандни цигари – законно произведени в страна с по-ниски акцизи, но незаконно прехвърлени към страни с по-висок акциз, където цигарите са по-скъпи. Делът на тези продукти се е понижил с 26.7%, но все още представлява най-съществената част от нелегалните продажби – 35.6 млрд. къса.

Докладът на консултантската компания посочва, че една от десет цигари, изпушена през миналата година, е била незаконна – произведена с цел да бъде незаконно продадена, фалшификат на известна марка, с бандерол за друга държава, с фалшив етикет за платен акциз или без бандерол. Общото количество незаконни цигари, което европейците са изпушили, е 58.6 млрд. къса., което е еквивалент на потреблението на продукти с бандерол на Испания и Португалия, взети заедно. Най-голямо общо количество незаконни цигари са изпушени в Германия и Франция – съответно 11.3 млрд. и 9.6 млрд. къса.

Царството на неизвестните, евтини цигари

Полша и Гърция са „лидери“ по употреба на т.нар. illicit whites. Това са цигари, които обикновено са произведени законно в една държава, като целта е те да бъдат контрабандирани. Става въпрос за продукти от неизвестни марки с много ниска цена, които почти нямат легални продажби, нито пък се регистрират и плащат данъци. Делът на тези цигари достига 19.6 млрд. къса през 2013 г. и бележи ръст от 15% спрямо година по-рано.
Най-голям е обемът им в Полша и Гърция, където цигарите от този тип заемат 9.1 и 12.2% от обема на пазара, съответно – 4 млрд. и 2.8 млрд. къса.
България е на четвърто място в ЕС по продажба на цигари от неизвестни марки, произведени за контрабандни продажби. През миналата година според проучването са изпушени 1.6 млрд. къса.

Загуби

Според доклада въпреки общия спад на незаконния пазар тези продажби са генератор на загуби за правителствата и освен това подхранват криминалната дейност в местните общности. Изследване на финансовото министерство например показа, че България губи годишно 500 млн. лв. акциз от нелегалния пазар. Общите загуби на правителствата в ЕС от нелегалния пазар на тютюневи изделия са 10.9 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *