България излъчи финалистите си за Европейските награди за предприемачество

България излъчи своите двама финалисти за Европейските награди за предприемачество. Финалът на конкурса е през пролетта на 2010 година в Мадрид, когато победителите ще бъдат избрани измежду 60 номинирани финалисти от 30 държави. Основната цел на конкурса е да се популяризират предприемачески практики, както и политиките, които на местно ниво подкрепят предприемачеството. Критерии за оценка са оригиналност на проекта, неговата приложимост в други общини, както и в други държави-членки на ЕС. “Не случайно малкият бизнес и предприемачеството са във фокуса на европейската политика и има няколко причини за това”, заяви при обявяването на българските номинации министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

“Една от тях е значението на малките фирми и предприемачеството в европейската икономика. Малкият бизнес обаче за разлика от големия има по-малки възможности да прокарва самостоятелно интересите си на институционално и държавно ниво. Така че смятам за изключително ценна и уместна инициативата, в която ние се включваме за първи път тази година – Европейските награди за предприемачество.Добрата практика трябва да бъде използвана отново и отново и да бъде наистина ценна подкрепа за малкия бизнес и предприемачеството. ”

Проект на Центъра за учебно-тренировъчни фирми е една от двете български номинации за тези награди. Изпълнителният му директор Дария Маврудиева обяснява:

“Всъщност ние готвим младите хора за бъдещи предприемачи. Дейността на Центъра на учебно-тренировъчните фирми се заключава в създаването на тренировъчни фирми в средни училища в страната и управление на тази мрежа от фирми. Този проект, по който Центърът работи вече в продължение на 10 години, е мост между училището и бизнеса. Търсейки възможности да покажем на младите хора повече неща от реалния бизнес, да ги срещнем с хора, които имат собствен бизнес или управляват бизнес, ние всъщност стигнахме до идеята, че най-рационалното е да попитаме самите младежи, създаващи и работещи в тренировъчни фирми, какво точно им е нужно и под каква точно форма трябва да се осъществи това. Идеята ни се осъществи чрез проекта „Български младежки форум на бизнеслидерите” съвместно с Българския форум на бизнеслидерите, които станаха и кръстници, и поддръжници на младежкия форум. Искам да спомена, че за тази учебна година в 49 населени места в страната работят 253 тренировъчни фирми. И това са не само градове, а и малки селца в страната.”

Проект на Центъра за предприемачество и управленско развитие е втората българска номинация за европейските награди в Мадрид. Николай Ярмов, изпълнителен директор на Центъра, посочва:

“Програмата, с която кандидатствахме, се нарича “Топ клас”. Тя култивира предприемачеството сред младите хора. Ние я осъществяваме вече в продължение на три години. През това време тя еволюира и среща голям интерес и много привърженици сред младите предприемачи в България. Това е програма за млади бизнесмени, които в рамките на една година преминават през специално обучение, сходно с това в реномирани западни университети. Младите предприемачи имат и възможността да ползват знанията, уменията и опита на по-възрастни техни колеги.”

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *