България изпревари Румъния по привлекателност за аутсорсинг

България и Румъния са в остра конкуренция за най-привлекателна аутсорсинг дестинация, като страната ни вече има международно оценено предимство, заемайки 10-а позиция в класацията за този сектор. Това стана ясно на бизнес форума „Аутсорсинг дестинация България“, който се проведе в края на миналата седмица в Пловдив с участието на над 250 представители на този бизнес, както и на висши учебни заведения. По данни на „Индъстри уоч“ процесите, протичащи в двете конкуриращи се страни, са почти еднакви – насищане на столиците Букурещ и София с аутсорсинг представителства и пренасочване на бизнеса към други големи градове, разполагащи с подходящи учебни заведения за обучение на кадри.

Следваща стъпка – Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев подкрепи тази теза, посочвайки, че от януари 2015 г. в града стъпват три от най-значимите в този бизнес фирми – 60К, Scale Focus и Unify. Неговата прогноза е, че в следващите три години в Пловдив ще бъдат разкрити над 5 хил. нови работни места в секторите IT и BPO (изнасяне на бизнес процеси). В проучване, поръчано от градската администрация, се вижда, че предимствата, които Пловдив предлага, са 30% по-ниски производствени разходи – от наеми, работна заплата, местни данъци и такси и др.

През 2012 г. българската аутсорсинг индустрия е наброявала 12 хил. заети, а капацитетът на страната ни до 2020 г. е те да достигнат 36-40 хил. души. Това е прогнозата на председателя на Българската аутсорсинг асоциация и изпълнителен директор на „Софика“ Стефан Бумов. Има логика фирмите от нашия бизнес да потърсят добри места за позициониране извън столицата, защото тук влизаме в конкуренция не само помежду си, но също така и с финансовия сектор и държавната администрация както за добри кадри, така и за добри офиси, каза той. За първи път в България има град, който развива целенасочена политика за привличане на компании от сектора аутсорсинг, и това е Пловдив, заяви още Бумов.

Бизнесът и образованието

Като решаващ проблем, който спъва развитието на сектора, участниците в бизнес форума „Аутсорсинг дестинация България“ посочиха качеството и капацитета на висшето образование у нас. Все пак бизнесът е по-активната страна в исканията си за промени в образованието на студентите. Най-големите компании вече инвестират в лаборатории, технологии и специално обучение, които дават на студенти и специализанти най-вече в университетите с техническа насоченост. Елена Маринова – член на борда на директорите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и президент на „Мусала софт“, счита, че в краткосрочен аспект висшите учебни заведения не могат да реагират адекватно на потребностите на сектора на IT с обучението на висши кадри. Изходът е преквалификация и внос на кадри от чужбина, категорична е тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *