България иска Виетнам да стане вратата й към азиатските пазари

темата

Плевнелиев: Подкрепяме търговско споразумение между ЕС и САЩ
Минчев: Президентът е обект на атака от корпоративната медийна общност
Рисковете на Балканите – стабилността на институциите и инфраструктурата

България ще се стреми да навлезе по-осезаемо на азиатските пазари с помощта на Виетнам. Това стана ясно при срещата на президента Росен Плевнелиев с държавния глава на Виетнам Чъонг Тан Шанг, предаде Стандарт Нюз.

Искаме с добрите дългогодишни двустранни отношения между двете страни и установяването на „нов модел на икономическо сътрудничество“ Виетнам да се превърне в отворена врата за страната ни към региона с 660 милиона население, отбеляза Плевнелиев.

От своя страна България предлага да предостави на виетнамски компании индустриални зони при най-изгодни условия, така че България да стане проводник за Виетнам на европейските пазари. Така у нас могат да се внасят сурови материали, които да се преработват и изнасят за ЕС. Виетнам е сред най-големите производители в среда на риба и рибни продукти. Страната ни ще бъде и основен двигател за подписване на споразумение за свободна търговия между Виетнам и ЕС, обеща на своя колега Плевнелиев. От своя страна разчитаме да получим достъп до 660-милионния азиатски регион, обясни държавният глава.

Страната ни планира и да отвори втори офис на службата по търговско-икономическите въпроси в Хо Ши Мин. В съвместна декларация на двете страни са обявени и още зони за сътрудничество в областта на икономиката и търговските отношения, образованието и туризма. Двамата президенти са били единодушни, че трябва да се работи за повече визити на всички нива. Двете страни са се договорили и за насърчаване на сътрудничеството в областта на културата. Така изложби с културните ценности, историческо наследство и български чудеса се очаква да гостуват съвсем скоро в Ханой и Хо Ши Мин. А страната ни се ангажира да оказва помощ на Виетнам при реставрация на исторически паметници и обучение на специалисти в областта на археологията и съхраняване на културното наследство.

Президентът е акцентирал върху темата и с подаръка за виетнамския си колега – копие на златната маска на Терес и чипровски килим. България има огромно желание и сме сигурни, че тепърва предстои развитие на сътрудничество между двете страни в областта на отбраната и сигурността, заяви Плевнелиев. Освен за обучение на кадри това ще става и в още няколко направления – управление на кризи, съвместни мироопазващи мисии и подобряване на въоръжението. Български компании искат да инвестират във Виетнам в екоинсталации за преработка и рециклиране на отпадъчни масла и в минната промишленост, обяви държавният ни глава.

Родни фирми пък търсят партньори за общи проекти във фармацефтичната, текстилната и обувната промишленост, производството на храни, земеделието, тютюневата индустрия. Бизнесът ни иска да изнася за азиатската страна или да стартира вино, храни, кисело мляко и розово масло. Българската и виетнамската академия на науките подписаха споразумение, което ще позволи да се трансферират техниката и знанията на двете държави в конкретни бизнес проекти, допълни президента.

По-късно президентът Росен Плевнелиев ще посети пагодата Чан Куок в Ханои и ще се срещне с генералния сектретар на ЦК на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг, председателят на Националното събрание Нгуен Шинх Хунг и министър-председателя Нгуен Тан Зунг. Президентът Чъонг Тан Шанг пък ще даде официална вечеря в чест на държавния ни глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *