България с 25% от британските покупки на имот с ипотека до 2020 г.

Ангел Милев

България ще се превърне в третата най-популярна страна за инвестиции в имоти чрез ипотечни кредити за британците до 2020 г., като ще привлича 25% от покупките на британците в Европа. Това сочи проучване на британската финансова и консултантска компания Alliance & Leicester Group.

„Тези прогнози са направени на базата на виждането на британските ипотечни брокери за развитието на пазара до 2020 г.“, коментираха за Investor.bg от компанията. България се нарежда след Испания и Франция, които ще привличат най-голям брой инвеститори.

„По наши наблюдения Франция и Испания винаги са били в топ три дестинации, най-вече защото те са изпитани пазари и предлагат разнообразие от имоти и локации“, коментира Саймън Кон, управляващ директор на Conti Financial Services, компания, специализираща в ипотечно посредничество за инвестиции извън Великобритания.

Той обаче изказва съмнение, че България ще остане сред трите най-предпочитани пазари за британците през следващите 15 години и спомена, че е възможно тя да бъде изместена от Турция.

Според проучването на Alliance & Leicester Group 68 на сто от брокерите очакват за в бъдеще бизнесът им извън Великобритания да се увеличи. Около 90 на сто от тях смятат, че това ще се отрази най-вече на пазарите в Европа, като почти половината (45 на сто) планират да разширят дейността си на континента до 2020 г.

„Нашето проучване показва, че британските брокери гледат на Европа като на главната арена за действията на пазара на имоти занапред. Повечето брокери виждат много потенциал и възможности на европейския пазар. Испания, Франция и България ще се обособят като най-горещите точки, следвани непосредствено от Португалия, Италия и Германия“, коментира Мердад Юсефи от Alliance & Leicester.

По думите му значението на международните пазари също ще бъде голямо за брокерите, които наблюдават все повече британци да търсят възможности за покупка на ваканционни имоти извън Острова.

„Появяването на България като обещаващ пазар на имоти е интересен феномен, тъй като аз бих я определил като „нововъзникващ“ пазар в сравнение с установени пазари като Испания и Франция“, добавя Юсефи. „Цените на имотите все още са сравнително ниски за британците, а присъединяването към ЕС ще направи страната още по-привлекателна. Много положително е това, че брокерите се стремят да предложат по-богат избор на инвестициите в имоти извън Великобритания и да разнообразят бизнеса си.“

На въпроса за разширяване на международния пазар едва 14% от запитаните брокери са дали оптимистичен отговор за дейност извън Европа. Те са посочили САЩ и Австралия като топ дестинации за развитие на бизнес, следвани от Дубай, Китай и Нова Зеландия.

„Световният пазар на ипотечно кредитиране ще предложи естествени възможности за разширяване на дейността на британските брокери и очаквам много от нас да насочат вниманието си към международни услуги“, коментира Лес Картър, брокер и собственик на Les Carter Financial Services. „Очакванията говорят, че все повече хора ще могат да си позволят да закупят имот в чужбина, водени от различни фактори, сред които желание да променят начина си на живот, по-големият брой полети и дестинации и повишени доходи.“

Според проучването брокерите очакват да бъдат създавани все повече партньорства с кредиторите, което ще доведе до по-голяма консолидация на пазара и ще намали доходността на брокерите до 2020 г.

Повече от три четвърти, или 78 на сто от брокерите, смятат, че кредиторите ще търсят повече и по-широки партньорства с посредниците, като двете страни ще предприемат съвместни планове за разширяване на бизнеса си.

Почти 79 на сто от запитаните смятат, че това ще доведе до консолидиране на пазара, като 47 от тях смятат, че това се дължи на задълбочените взаимоотношения между брокерските къщи и кредитните институции. Около 53 на сто от последните смятат, че брокерският пазар ще бъде консолидиран до 2020 г.

Около 40 на сто смятат, че за в бъдеще доходността от тяхната дейност ще се понижи поради ред причини като регулаторни изисквания и нуждата от приравняването с редица стандарти.

Едва 20 на сто са оптимистично настроени и очакват бъдещето да донесе повече печалба. Те очакват това да стане чрез увеличаване полето на своята дейност извън ипотечното кредитиране и повишаване на комисионните.

Тридесет и девет на сто не очакват значителни промени на пазара и доходността до 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *