Българската банка за развитие увеличи с 35% нетната си печалба

Българска банка за развитие (ББР) увеличи с 35 на сто нетната си печалба през първите девет месеца на годината. В сравнение със същия период на 2013 г., размерът на печалбата е скочил до 23,7 млн. лв. Основна причина за ръста във финансовия резултат е генерираната печалба от основна дейност на фона на по-ниски лихви по отпусканите кредити и засилено отпускане на заеми.
Българската банка за развитие е повишила и ефективността си, като е намалила административните разходи с 18 на сто. С една трета са редуцирани разходите са провизии и обезценки. Това е в резултат от повишената събираемост на кредитите, които не са обслужвани за повече от 90 дни. Събраните приходи са освободили отделените провизии и са били реинтегрирани в печалбата на банката. С почти 12 на сто е намалял делът на проблемните кредити. Средният размер за банковата система, по данни на БНБ, е 17,97%. Намалението е чувствително, тъй като в края на миналата година проблемните кредити са съставлявали над 17% от портфейла на банката.
„Финансовите резултати увеличават нашия капацитет да подпомагаме малкия и среден бизнес с атрактивни кредитни продукти и специфични финансови инструменти, които са присъщи само за една банка за развитие и не се предлагат от търговските банки в България. Прогнозираме също, че в края на годината печалбата ни ще бъде тройно по-голяма в сравнение с тази за предходната“, заяви Димо Спасов, главен изпълнителен директор на ББР.
С 64 на сто е увеличен обемът на кредитирането на малки и средни предприятия през деветте месеца на годината. Междувременно банката предложи и нова схема за индиректно финансиране. Тя предоставя ресурс на търговските банки, който те преотдават на крайните клиенти при предварително договорен таван на лихвите. По този начин хем осигурява възможност на банките партньори да печелят, хем помага за общо понижение на лихвите на банковия пазар.
Ръководството на Българска банка за развитие успя да привлече и дългосрочен ресурс в размер на 300 млн. лв. Той ще се ползва от финансовата институция в период от 12 години при много лиска годишна лихва. Целта е този капитал да послужи за специфични дейности на ББР като мерки за насърчаване на иновациите, земеделието, младежката заетост и др. Част от ресурса ще се пренасочи към търговските банки по нови он-лендинг програми. Очаква се и ново понижение на лихвите за крайните клиенти.
Предстои издаването на държавна гаранция, която е разписана действащия закон за бюджета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *