Българският печат днес

Започваме операция „Октопод“, заявява в интервю за „Дневник“ Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи. По думите му това е операцията, която може да даде реалната картина за състоянието на държавата. И за това, което се е наслагвало в годините на прехода, през които октоподът е укрепвал и се е впивал във всички етажи на изпълнителната, законодателната и всяка власт, която има компетенции да осъществява контролни функции. Това е така наречената търговия с влияние. Това е проблемът, който реално стои в държавата. Липсата на политическа воля в последните 20 години ни доведе до оценката, която получаваме в докладите на Европейската комисия, които се припокриват с оценката на българското общество, посочва Цветанов.

„Бойко взима депутат от Доган“, акцентира „Труд“. Депутатите на Бойко Борисов в парламента ще се увеличат с един за сметка на Ахмед Доган. Това изчисли членът на ЦИК проф. Михаил Константинов във връзка с очакваното решение на Конституционния съд по делото за касиране на изборите в Турция. Разместване предстои и в още две групи. В „Синята коалиция“ се връща касираният Венцислав Върбанов, а човекът на Яне Янев Атанас Семов напуска парламента за сметка на депупат от Габрово. Конституционните съдии отложиха решението си за идния вторник.
„Ставаме център на тайните служби“, отбелязва „Стандарт“. България ще стане център на тайните служби на Балканите. Това обяви премиерът Бойко Борисов след завръщането си от двудневна работна визита в Лондан. У нас има възможност да се направят няколко много мощни центъра на тайните служби, които да противодействат на организираната престъпност и наркотрафика не само в страната, но и на целия полуостров, поясни премиерът. Преговорите за това вече са започнали с ръководителите на най-големите звена за борба с престъпността на Острова.
„СДС зове хората със заменки да ги развалят“, пише „Труд“. Хората, които са получили чрез замени държавни земи, заради което Европейската комисия ни плаши със санкции за милиони евро, сами да се откажат от сделките. Това поискаха вчера от СДС. Лидерът Мартин Димитров отсече, че замените са държавна помощ, както подозира и ЕК. Ако няма доброволни откази, правителството да започне процедури по развалянето им, иска още СДС. Сините призоваха ГЕРБ да не обясняват на ЕК, че става дума за престъпления, а не за държавна помощ при сделките.
„Водим дела за 150 милиона“, отчита пред „Стандарт“ Стоян Кушлев, председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. За януари има 21 производства. Обикновено е имало 12-13 производства на месец през предишните години. Има 14 решения за налагане на обезпечителни мерки на обща стойност 24 млн. лева. Това е повече, отколкото за цялата 2006 г., когато бяха 17 млн. лева. Показателно е, че само за януари са заведени 7 дела за отнемане на имущество. По отношение на броя на заведените дела увеличението е с 30%, а общата стойност – 150 млн. Една криза винаги акумулира престъпност, заключава Кушлев.
„Снегът глътна пари за две детски градини“, отбелязва в интервю за „Труд“ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обяснява, че едно пълно качествено почистване на снега в столицата струва около 500 000 лева само за улиците с градски транспорт и големите булеварди. При последния сняг най-вероятно в чистенето са отишли пари за две детски градини. 1 млн. лева струва строителството на забавачка за две групи. Фандъкова посочва, че има много закъснели проекти и София през последните 20 години е изостанала в развитието си. По-интензивно се реализират проектите през последните няколко години. За да стане градът европейска столица за кратко време, ще трябва да има по-интензивно строителство и 2010 и 2011 ще са години на изграждане. Това носи своето неудобство. Само за момента има 30 обекта, а броят им ще нараства.
„Сергей: Наесен Кадиев да заповяда за поста ми“, пише „24 часа“. Гледам спокойно на заявката на Георги Кадиев за лидерския пост в БСП. Така Сергей Станишев каментира след вчерашното заседание на Изпълнителното бюро признанието на левия общинар, че този път ще се кандидатира за стола му. По устав конгресът ни заседава всяка година, така че още тази есен ще се проведе форум, каза още Станишев.
„Партии за власт, партии за опозиция“, коментира „Сега“. Според автора политическите формации на прехода бяха зачевани като лабораторни алтернативи. Ще успеем ли да се изчистим от генните модификации, зависи от съдбата на последния „ин-витро“ проект – ГЕРБ. Дали тя ще се докаже като партия на властта предстои да узнаем. Засега опозиционният й профил е много по-ярък. Дали ако изпадне от властта, ще съумее да се съхрани в опозиция, също е несигурна перспектива. Ако рухне и този последен лабораторен експеримент, заедно с него под руините ще загинат ДСБ, СДС и „Атака“. Силно подядена, ще оцелее БСП, а ситуацията ще отвори възможност ДПС да претвори на практика мечтата си един ден да управлява самостоятелно. Освен ако не започне оздравителен политически процес и старите, изхабени партии не бъдат заменени от автентични политически формации, родени от обществените потребности и интереси, а не изпод шинела на проектантите на олигархията.
„Балансиран бюджет, но не за сметка на фирмите“, около тази теза са се обединили икономисти, финансисти и политици, до които „Пари“ се е допитал. Според икономистите Георги Ганев и Георги Ангелов е напълно възможно през тази година да приключим с балансиран бюджет и правителството да си погаси задълженията към компаниите. Въпреки натрупаните дългове на държавата смятам, че е възможно да приключим с балансиран бюджет заради по-добрите очаквания за икономиката ни, коментира Ангелов. Бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев обаче смята, че е некоректно да се задушава бизнесът, само за да се поддържа тезата за балансиран бюджет и влизане в еврозоната. Той предупреди, че има опасност, ако държавата не плати задълженията си на фирмите, да станем сведетели на верижни корпоративни фалити.
„Режат разходите на енергото, за да не скача токът“, информира „24 часа“. Всички разходи на трите електроразпределетелни дружества ще бъдат внимателно анализирани и от тях ще се реже, заяви вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Това се правело, за да не скача цената на тока от 1 юли. На компаниите е разпоредено също да прегледат харчовете си и да търсят резерви за тяхното намаляване.
„Бързат с останалите отсечки на „Тракия“, съобщава „24 часа“. Най-късно до понеделник ще бъде обявена тръжната процедура за лот 3 на магистрала „Тракия“, обяви вчера строителният министър Росен Плевнелиев. Ще бъде изтеглен и графикът на търга за следващата отсечка на аутобана – лот 4. Най-вероятно двете процедури щели да се движат паралелно с разлика от няколко седмици. „Тракия“ може да излезе най-евтината магистрала в Европа, каза още Плевнелиев. В петък обединението „Магистрала Трейс“ даде оферта за по-малко от 2,2 млн. евро на километър за лот 2. В същото време заложеният от държавата бюджет бил 3 млн.
Вчера Европейският парламент одобри втората Еврокомисия под председателството на Жозе Барозу, информира „Труд“. Кристалина Георгиева пое символично щафетата на българското еврокомисарство от Меглена Кунева пред всичките ни 17 евродепутати. „Тя е чудесен професионалист и с опита си от Световната банка ще бъде много полезна в екипа на новата Еврокомисия“, каза Кунева. „Г-жа Кунева остави отлични впечатления в Европа за своята работа и с това ми помага“, отговори й новата комисарка.
„Брюксел най-сетне размрази 1,3 млрд. евро за България“, пише на първа страница „Сега“. Европарите по първите две от общо седем оперативни програми вече стават достъпни за България. Вчера Брюксел каза „да“ на оценките за съответствие, след като два пъти бе връщал правителството на Сергей Станишев на поправителен. По оперативна програма „Регионално развитие“ ще имаме достъп до 1,3 млрд. евро, а по „Техническа помощ“ – до 48,2 млн. евро. На практика България вече има достъп до 1,4 млрд. евро, което е 1/5 от парите на ЕС, които страната ни може да усвоява до 2013 г. „Когато фактите и Брюксел говорят, всички трябва да си мълчат“, каза премиерът Бойко Борисов вчера. И той, и министрите му обаче обявиха, че има голям проблем с усвояването – липсата на проекти. „Сега целият ни икономически екип ще се мобилизира за повече и по-качествени проекти“, заяви премиерът.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *