Българският туризъм вече се фокусира върху пазара на Далечния Изток

Българският туризъм вече се фокусира върху пазара на Далечния Изток – Китай, Корея и Япония, а също и върху българските потребители. Това са сред основните цели в дългосрочната Национална стратегия за туризма на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), представена във вторник от ресорния зам.-министър на икономиката Бранимир Ботев.

Амбициозната браншова стратегия е за развитие на туризма до 2050 г.
При официалното си посещение у нас миналата седмица по покана на Ботев генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ)фкъм ООН д-р Талеб Рифай се е запознал детайлно със стратегията и е видял голям капацитет в нея.
Освен това от вчера Световната организация по туризъм е дала и пълен достъп на УНСС до електронния си сайт и електронната библиотека, каза още Ботев. Така Икономическият университет в София стана първото висше учебно заведение у нас, прието от глобалната мрежа на СОТ. От тази година организацията ще отпусне и квота на български студенти да стажуват в СОТ.

Туризмът е най-глобалната индустрия и на първо място в нея е отчетено влиянието на външните фактори върху развитието на отрасъла на национално ниво. Това налага изместването на фокуса от туристическия пазар в Европа към страните от Далечния Изток и най-вече Китай, посочи зам.-министърът. По данни на туристическата организация на ООН над 98 милиона китаски туристи са пътували миналата година по света, като 7 милиона от тях са посетили Европа.

Това обаче изисква разработване на конкретни туристически продукти за тях с уреждане на преки полети от Китай до България, без прикачвания в други страни, което е основната причина за все още малката посещаемост у нас. Средният им престой в Европа е 7 дни и за това време държат да посетят 3 страни. Ботев е категоричен, че България трябва да разработи този огромен пазар. „Китайците са най-пътуващата нация, защото имат много свободно време, много пари и голям интерес към куртурно-исторически туризъм, какъвто нашата страна може да им предложи в изобилие“, каза той. В момента страната ни разполага с около 40 000 артефакти, а археологическите разкопки тепърва предстоят.

Ресорният зам.-министър представи и последни данни за чуждестранните туристи от Далечния Изток, които тази година сме посрещнали. За периода януари-март България е посетена от 2055 китайски туристи, като ръстът при тях е 37% в сравнение със същия период на миналата година. Гостите в зимните ни хотели от Корея са били 3629 или с 32,5% повече, а от гражданите на Япония с цел туризъм у нас са се увеличили с 18% спрямо 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *