Българското отрезвяване

(На хартия) предимствата са безспорни – само за една нощ българите станаха част от една зона на мир, стабилност, сигурност и благоденствие. Поне така трябваше да стане, такива бяха очакванията на 8 милиона българи. Пет години по-късно те изглеждат напълно отрезвели: ЕС не се оказа ключът към по-добър (по-охолен) живот. България продължава да е най-бедната страна в Общността и да е на опашката на Европа по заплати, пенсии, производителност, енергийна ефективност и още много други. Страната изглежда абонирана за най-лошите оценки на Брюксел по повечето предмети – съдебна реформа, управление на еврофондове, превенция на корупцията, организираната престъпност и търговията с хора, защита на децата…
Европейци „втора категория“
Още от първия ден на членството си в ЕС България се оказа поставена под наблюдение. И имаше защо – това не се оспорва дори в София. Антоанета Приматарова, бивша посланичка в българска мисия към ЕС, казва: „Не виждам българската съдебна система да функционира в името на доброто на българските граждани и това на ЕС. Делата срещу организираната престъпност се точат с години. Наистина имаме да извървим още дълъг път“.
Връщайки лентата назад, днес много българи са убедени, че на 1 януари 2007 година те са станали един вид европейски граждани „втора категория“. Днес, 5 години по-късно, българите все още са нежелани в Шенген и на трудовите пазари на много от старите страни-членки, не се разплащат с евро и не ползват всички предимства на Общия пазар.
Но може би най-срамният епизод е от есента на 2008 година, когато Брюксел беше принуден да замрази 220 млн. евро, предназначени за България, заради масирани злоупотреби с европейски средства. Шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу тогава предупреди: „Корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност нямат място в ЕС и няма да бъдат толерирани!“.
Старата песен…
В прав текст посланието гласеше: корупцията остава прекалено висока, а държавата – прекалено пасивна срещу нея. Твърдите мерки на Брюксел обаче не срещнаха одобрението на всички в Европа. Така например тогавашният държавен министър в германското външно министерство Гернот Ерлер обърна внимание на социалната страна на въпроса: „Само по себе си блокирането на средства е достатъчно лошо. В края на тази верига стоят обикновените български граждани, които с тези средства трябва да изхранват семействата си. Но не по-малко лош е и ударът върху имиджа на страната“.
Три години след безпрецедентната санкция от Брюксел и пет – след фойерверките около приемането на страната в ЕС, от Брюксел и Страсбург все още се чува, че България не е напълно зряла за членството в ЕС. А българите пък продължават да не виждат реализирана мечтата им за по-добър живот. На този фон е истинско чудо, че те не са кривнали по пътя на евроскептицизма. Все още не.

 Емилиян Лилов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *