Бюджетът на пловдивската „Чистота“ е скандално раздут

Седемдесет станаха фирмите и гражданите, които атакуват Пловдивската община за такса смет с мотив, че е определена незаконно. Дело № 317 е заведено в Административен съд срещу решение на местния парламент от 22 януари тази година, с което са утвърдени размерът на налога и бюджетът за чистота. Сред жалбоподателите са „Новиз” АД, „Пътища Пловдив” АД, „Язов” ООД, „Лайпциг – 91” АД, „Хелиос металург” ООД, „Летера” ЕООД, Румен Ангелов, Росица Кючукова, Виктор Ташев, общинските съветници Любозар Фратев (ДЕР) и Тони Симидчиева (СДС).
Делото се разраства като лавина. Към него се присъединяват нови фирми и граждани, каза адвокат Евелина Божикова. В протеста се включиха бившият председател на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев, „Филикон – 97” АД, „Уваков” ЕООД, Нина Амар. Дори и Държавният куклен театър възропта срещу таксата. Вторият мастит адвокат Емилия Недева се включи редом с Евелина Божикова в двубоя с общината.
Спорът между народа и властта е разглеждан досега в две заседания. Третото е насрочено за 18 юни. Тогава съдът ще изслуша доклада на вещото лице за количеството битови отпадъци, изхвърлени от пловдивчани. Адвокатите са поискали документация за разходите по почистването на градини, паркове и дори на гробищата, а също така и договора с общинската фирма „Чистота”. Те са категорични, че градската управа кара данъкоплатците да броят излишни пари за боклука и че такса смет трябваше да бъде свалена надолу.
Намалението, прието от Общинския съвет, не се усеща. За населението налогът беше променен от 1,4 промила на 1,3, но на практика сега плащаме с 30 – 40 на сто повече в сравнение с миналата година заради увеличените данъчни оценки на имотите. Де факто с такса смет, която по закон може да се харчи само за дейности, свързани с чистотата, се раздува боклукчийският бюджет, оспорван многократно през последните години. Между приходите и разходите за комуналното обслужване няма съответствие, както изрично изисква Законът за местните данъци и такси, твърдят адвокатите.
Цифрите са достатъчно красноречиви. През миналата година чистотата глътна близо 20 милиона лева. От събраната такса смет непохарчени останаха 8 милиона лева. Въпреки това през 2009 г. боклукът се оказва направо златен с 32 592 003 лева бюджет. Или с около 13 милиона ръст спрямо 2008 г.! В същото време количеството отпадъци се запазва – между 100 и 120 хиляди тона годишно.
Разходите са завишени необосновано, а част от тях намирисват на откровен скандал. За поддръжката на сметището в Цалапица, където от дълги години операторът е фирма „Водстрой” на бившия зам.-кмет Атанас Славов, щедро са заделени 1 087 509 лева. За цялата 2008 г. на „Водстрой” бяха дадени 827 111 лева. Не е ясно, къде отива разликата в сумите, при положение че до две седмици се очаква да заработи екозаводът в Шишманци. Нито някой в общината досега е дал отговор на този въпрос.
Фрапиращото е, че разходите за депониране на боклука се дублират, поне във втората половина на тази година. От една страна, общината ще плаща за сметището в Цалапица, от друга ще брои 1 710 000 лева за новия завод в Шишманци.
Още близо 1,5 милиона лева от такса смет са планирани за изграждането на тъй наречената претоварна станция и експлоатацията . Опитът боклукът да се прехвърля в жп вагони на „Кукленско шосе” се провали след масирания натиск на бизнеса в района. За друго място засега не се говори. Въпреки кризата не са намалени парите за зимните дежурства. Две седмици сняг в сезона ни струва два милиона лева!
При тези великодушни жестове едва ли трябва да се чудим на гафа с проваления конкурс за доставка на 7000 съда за смет. Тези 1,7 милиона лева, с които щяха да бъдат купени новите контейнери, също са наши пари – от такса битови отпадъци. Те бяха включени в план сметката за чистота само преди няколко месеца. Как така стана, че парите ги няма? Дали сметката е правена без кръчмар или кръчмарят нарочно си е затворил очите, за да не гледа къде отиват милионите?
Вероятно икономисаните от казаните средства ще се налеят в екозавода в Шишманци. Неслучайно от общината подчертават, че превозът на боклука с камиони ще струва три пъти по-скъпо, отколкото до Цалапица. По тази логика не е изключено догодина такса смет да се литне нагоре като стрела.
Адвокатите настояват да получат договора за комуналното обслужване на града между общината и фирма „Чистота”. Целта е да изяснят защо услугата поскъпна с над един милион лева в сравнение с миналата година. Пловдив не изглежда по-чист, твърдят адвокат Евелина Божикова и съветникът Любозар Фратев. Обществената поръчка е възложена на „Чистота” без да е проведен търг, което прави договора нищожен, разкри Евелина Божикова.
„Чистота” получава от такса смет около 15 милиона лева. Част от тези пари отиват в частната „КМД” на бизнесмена Атанас Търев, наета като подизпълнител. Схемата с двете фирми е създадена в края на миналия мандат. Договорът с „Чистота” е сключен въз основа на писмо от 2 октомври от Агенцията за обществени поръчки, а не след конкурс, констатира съдът на последното си заседание. Фирма „КМД” е избрана за подизпълнител също без търг.
Любопитна подробност е, че освен адвокатката Соня Ташева каузата на общината защитава още един адвокат – Магдалена Иванова. Тя е един от адвокатите на Атанас Търев.
Още един детайл навежда на размисли около спора между народа и властта. По думите на адвокат Евелина Божикова, на изпълнителния директор на „Пътища – Пловдив” АД е разпоредено да си оттегли жалбата против решението на Общинския съвет за такса смет.
Логично е. Собственикът на „Пътища” е бизнесменът Георги Гергов. Същият е и зам.-председател на БСП в градския и областен мащаб. Политическият съвет на ВМРО и БСП прецени, че не бива фирми на „наши другари” да спъват местната власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *