Валутните пазари в очакване на БВП на Еврозоната

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР
Щатският долар и японската йена попаднаха под натиска на засиления риск апетит по време на американската търговска сесия и поевтиняха спрямо останалите основни валути. Слабият ръст на фондовите пазари отвъд Океана спомогна за търсенето на високодоходни валути, което от своя страна доведе до обръщане на посоката на движение при повечето основни кросове в късната част на деня.
Икономическите новини от САЩ през изминалата сесия бяха предимно разочароващи, след като индексът на производствените цени за април отново отчете свиване на ценовото равнище до -3.7% на годишна база най-вече заради слабото потребление, което тласка цените на стоките и услугите надолу.
Наред с това по-слаби от очакванията бяха данните за седмичните молби за безработица, а общият брой на подалите заявления за помощи нарасна до 6.56 милиона души. Тези стойности идват само няколко дни след позитивните данни за заетостта в неселскостопанския сектор за април, които доведоха до краткосрочен оптимизъм сред пазарните участници. Въпреки това обаче, по всичко личи, че рецесията в САЩ ще продължи по-дълго от очакванията, тъй като местната икономика е изправена пред задачата да се бори с постоянно увеличаващия се брой на безработните в страната.
Еврото приключи изминалата сесия разнопосочно, като поскъпна спрямо долара и японската йена, но същевременно затвори на отрицателна територия по отношение на британския паунд и т.нар. ‘стокови долари’. Пазарните участници са насочили вниманието си към днешните данни за брутния вътрешен продукт в Еврозоната, като предварителните прогнози сочат сериозно свиване на икономиката в региона през първото тримесечие на годината. Очаква се индикаторът да падне с 4.1% на годишна база, като по-лоши от прогнозните стойности биха оказали натиск върху единната валута до края на деня. От фундаментална гледна точка по-силно поскъпване на еврото за момента е ограничено от несигурността около състоянието на икономиката в Еврозоната и монетарната политика на Европейската централна банка. Само в рамките на една седмица станахме свидетели на противоположни коментари от страна на нейни членове по отношение на водената от институцията политика по увеличаването на ликвидността във финансовия сектор. Именно спекулациите за допълнителни редукции на основната лихва спрямо текущото й ниво от 1% са причината еврото да губи спрямо по-високодоходните валути в условия на засилен риск апетит от страна на пазарните участници.
ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР
EUR/USD
Open – 1.3599; High – 1.3664; Low – 1.3524; Close – 1.3639
Евро/долар продължи да консолидира в границите от предходните няколко сесии, като краткосрочният възходящ тренд, започнал в края на април, остава ненарушен. Въпреки това пред двойката предстои силната съпротива на двата дневни върха при 1.3736 от средата на март. Успешно преодоляване на това ниво би отвел евро/долар поне към психологическата граница на 1.40 с по-далечна цел 1.4717.
Подкрепа имаме при тренд линията от средата на юли 2008 година насам, която е текущо проектирана при 1.3461. Неин пробив ще отведе двойката към 200-дневната МА при 1.3418.
GBP/USD
Open – 1.5152; High – 1.5247; Low – 1.5058; Close – 1.5236
Въпреки първоначалния опит за пробив на върха при 1.5067, паунд/долар затвори над това ниво, с което го оставя като първа подкрепа пред двойката.
В посока нагоре предстои съпротивата на върха при 1.5372 и 200-дневната МА при 1.5602. Докато кабелът се намира под нея, все още средносрочният низходящ тренд от лятото на миналата година остава в сила.
USD/JPY
Open – 95.27; High – 95.85; Low – 95.10; Close – 95.76
След образуването на «глава и рамене (head and shoulders)” цел пред формацията е зоната около 91.50. Преди това обаче, предстоят подкрепите на 100-дневната МА при 95.13 (която вчера ограничи спада), върхът при 94.63 и дъното при 93.53.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *