Веригата сладкарници „Неделя“ отвори пет обекта в Румъния

Преди да открият първата си сладкарница „Неделя“ през 1993 г., Георги и Радослава Минчеви дълго избирали името й. Търсели дума, която да е лесна за произнасяне не само в България, да носи настроение, съгласните в нея да са звучни, а гласните – отворени, разказва Георги Минчев.

Семейството открива първия си обект на столичната „Витошка“ в близост до площад „Баба Неделя“ до НДК и това определя името на бъдещата верига. Макар и без уикенд значението с произнасянето му отскоро свикват и клиентите в Румъния, където на 15 март „Неделя“ откри своята пета сладкарница в Букурещ. Северната съседка е избрана за чуждестранното разширение на веригата основно, защото семейството е търсило развитие в ЕС заради високото ниво на сигурност. Гърция също е била вариант, но е отпаднала заради политическата и икономическа криза там. Така остава близкият вариант с Румъния.

Букурещ – повече шоколад и бюрокрация

Първата „Неделя“ в румънската столица отваря през ноември 2015, следващите две – през 2016, а през март тази година – още две. Решението за задгранични продажби идва заради близките разстояния и след няколкогодишно тестване на пазара там, обясни Георги Минчев.

„Разузнаването“ започва още през 2011 г. с продажба на торти „Неделя“ в Гюргево – по това време веригата вече има сладкарница на франчайз в Русе и зареждането на румънския град не е проблем. Следва откриване на обект в Букурещ под името Bene – собственост на партньорите от Русе. Днес той е закрит, а петте сладкарници в румънската столица носят българската марка на веригата и се зареждат от софийската й работилница за торти.

Здравко Минчев, изпълнителен директор на „Неделя“

Фотограф: Анелия Николова

„Инвестицията е около 2 млн. лв., като най-голям дял заемат разходите за маркетинг и реклама. В дъщерното румънско дружество работят 40 служители. Средномесечният оборот на един румънски обект „Неделя“ е между 45 и 55 хил. лева“, уточни Здравко Минчев, син на собствениците и изпълнителен директор на „Неделя“ АД.

Той описва румънския пазар като по-развит, конкуренцията – по-голяма, бюрокрацията – също. „В Румъния от регистрацията на фирмата до правото да издаваш фактура минават от 3 до 6 месеца, като този срок не включва последващите процедури за откриване на обект. В България регистрацията става до седмица и с далеч по-малко документи“, коментира Здравко Минчев.

„Характерно за румънския пазар е, че преобладава заводското производство на торти с изкуствена сметана и консерванти. Друга особеност е, че масово се предлагат замразени торти, които се размразяват преди консумация. Нашите торти са различни – те се приготвят ръчно, не влагаме консерванти, трайността им е четири дни. И това се цени от клиентите“, разказва Георги Минчев.

Опитът на „Неделя“ досега показва също, че 90% румънските любители на сладкото предпочитат шоколадовите торти, докато в България техният дял е равен с тези, които предпочитат плодовите вкусове. „Румънците са по-малко претенциозни към цените, защото са по-платежоспособни“, отбелязва Здравко Минчев.

Плановете на веригата до края на годината предвиждат отваряне на още 16 сладкарници в Букурещ, както и на производствена база. Инвестицията отново е за около 2 милиона лева и ще увеличи броя на заетите. След откриването на работилницата за торти фирмата ще командирова свои служители от София, които ще обучат румънските си колеги, уточни Здравко Минчев.

Свое в началото, франчайз за растеж

Георги Минчев, съсобственик на „Неделя“

Фотограф: Анелия Николова

Румънското начало е като българското – собствениците сами създават и управляват обектите си.
Георги Минчев е завършил арабска филология, а след това и икономика. Съпругата му Радослава Минчева също е икономист по образование. Определят решението да започнат бизнес с храни като „емоционално-рационално“.

„И двамата сме от потекло на кръчмари и това може да се проследи до четвърто коляно. Традицията е прекъсната при социализма и родителите ни са единствените, които не са стопанисвали кръчма“, обяснява той.

Началото е през 1993, а през 1999 на бул. „Стамболийски“ в столицата е отворен първият обект на франчайз (виж карето). Днес сладкарниците „Неделя“ са 30, като 22 от тях са на франчайз и са в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас, Варна, Велико Търново, Русе. „Притежаваме 10 собствени помещения в столицата, но в част от тях сладкарниците не се управляват от нас, а са на франчайз“, уточни Георги Минчев.

През 2016 общият месечен оборот на 30-те сладкарници е 1.5 млн. лв., което за цялата верига прави 18 млн. лева за годината. Ръстът спрямо 2015 е между 3 и 5% за отделните обекти, но като цяло продажбите през последните три години се задържат, посочва Георги Минчев.

„Заради инвестицията в Румъния компанията майка приключва 2016 г. със загуба от около 300 хил. лева, но отделните франчайз обекти печелят между 3000 и 8000 лева на месец за отделен обект“, уточни Здравко Минчев.

Защо не и във Виена

Плановете на „Неделя“ за следващите 12 месеца включват откриването на 10 нови собствени обекта в София. Отскоро компанията тества нов модел – сладкарници на самообслужване. Първата е в столичния „България мол“.

„Ако развием този формат, ще предложим обектите на франчайз“, уточнява Здравко Минчев. Семейството очаква да разработи и сладкарниците в Букурещ, след което да започне да развива франчайз модела и в Румъния, информира capital.bg.

„Неделя“ се цели и в австрийския пазар. „Инвестирали сме в прочувания, търсим правна кантора, брокери на недвижими имоти, счетоводни фирми, защото възнамеряваме да открием сладкарница във Виена“, казва Здравко Минчев.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *