Високият ръст на БВП у нас изненада анализаторите

Високият ръст на БВП през първото тримесечие у нас от 6.2% изненада анализаторите, тъй като повишението е над консенсусната прогноза за 5.5% реален растеж.

Това се казва в публикувания тримесечен доклад за България на икономическия отдел на „Уникредит Груп“.

От гледна точка на крайното търсене, растежът на БВП продължава да се характеризира със значително разминаване между положителния принос на вътрешното търсене и отрицателното влияние на нетния експорт, поясняват анализаторите.

По техни думи България ще има още една година на силен растеж на БВП, който ще бъде подсилен от ускоряване на инвестициите, подобряване на заетостта, намаляване задлъжнялостта на публичния сектор и ръст в резервите на БНБ.

В същото време натискът на вътрешното търсене върху вноса и еднократни специфични за отделните сектори фактори, ограничаващи износа, ще доведат до понататъшно влошаване на дефицита по текущата сметка, споделят анализаторите на Уникредит Груп.

Според тях бързият растеж на икономиката в комбинация с много консервативното планиране на фискалните приходи, са на път да произведат рекордно висок излишък в бюджета за 2007 г. След като в края на май бюджетът отчита излишък от 2.4% от очаквания БВП, ако не настъпи съществено разхлабване на политиката на разходите, има потенциал излишъкът да достигне около 4.8% от БВП в края на годината.

Българското правителство е на път да пропусне шанса да създаде повече стимули за икономиката да произвежда повече и да подобри конкурентноспособността си, като пристъпи към по-агресивно намаляване на облагането на труда. Вместо това участието на правителството в преразпределението на ресурсите в икономиката чрез бюджета ще нарасте още повече над 40% от БВП, се казва още в доклада.

Икономистите посочват, че през втората половина на текущата година очакваните по-високи цени на хранителните продукти, горивата и административно регулирани цени няма да позволят средногодишната инфлация да спадне под 5.1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *