Високоскоростният интернет като важно условие за развитие на бизнеса

“Високоскоростният широколентов интенет е една от най-важни инфраструктурни характеристики, създаващи възможности за развитие на бизнеса и на дигиталните умения на цялото общество”, заяви по време на събитието “Онлайн бизнесът в ЕС: Регулации, възможност и финансиране за предприемачи” Тодор Галев, главен експерт на Фондация “Приложни изследвания и комуникации”.

По думите му България се слави с високо ниво на компютърните умения, особено сред подрастващите, а това е резултат от бързото и широко разпространение на интернет в средата и края на 90-те години.

Въпреки това страната трябва да помисли как да създаде по-добри условия за бизнеса, като му даде достъп до високоскоростен интернет не само в София, но и в останалата част на страната, посочва експертът.

Той посочи, че според официалните данни на Европейската комисия (ЕК) селските райони на България остават назад в класацията по достъп до следващо поколение интернет (такъв със скорост 30+Mb).

Но независимото проучване ARC Fund Broadband Coverage Study 2014 показва, че през 2014 г. 90,3% от населението на страната живее в населено място с поне един доставчик на интернет. За сравнение две години по-рано процентът е бил 88,7%.

“Ако говорим общо за предлагането на интернет, в това число на мобилен, повече от 99% от населението на България живее на място, на което се предлага интернет”, допълва Галев. Въпреки това в изследването не са включени мобилният и сателитният интенрнет.

Резултатите от проучването показват, че 58,7% от населението в селските райони има досъп до интернет, което е малко повече от средното за ЕС, посочва експертът.

“Там, където има социално и икономическо развитие, скоростите са по-високи”, твърди още той. По думите му особено важен аспект остава цената на този тип услуга, защото тя определя достъпността. В България цената е една от най-ниските в ЕС, като минималната не се различава значително в градските и селските райони.

Според Галев интернет със скорост над 2Mb/s може да се намери на цена от 5 лева на месец.

“Цените остават социално поносими”, твърди още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *