Води ли печатането на пари до дефлация?

С началото на програмата за количествените улеснения в САЩ през 2008 г. много анализатори подчертаха, че ходът с увеличаването на паричното предлагане ще стимулира инфлацията в първата по сила икономика в света. Пет години по-късно обаче икономист постави под въпрос тази теза, застъпвайки коренно противоположното твърдение – печатането на пари води до дефлация.

„Непродуктивните инвестиции в своята същност са безкрайно дефлационни. Това се случва, когато се инвестира в хартиени активи, задвижвани с ликвидност от количествени улеснения, която не е подкрепена от устойчив икономически растеж“, заяви Мичала Маркусен, ръководител на икономическото звено на френския кредитор Societe Generale.

„На теория постоянното увеличаване на паричното предлагане води до пропорционално увеличаване на всички парични стойности“, отбеляза Маркусен. Въпреки това тя добави, че влиянието върху инфлацията от страна на програмите за изкупуване на активи на централните банки може да бъде само временно, тъй като по-късно активите ще бъдат продадени на частни инвеститори или откупени обратно.

Едно от следствията на количествените улеснения бе постигането на значителен приток на капитали към развиващите се икономики, в това число и Китай. По думите на Маркусен това е било постигнато заради ликвидността, съчетана с правителствените политики за стимулиране на инвестициите в дълготрайни активи.

„Това доведе до първоначален тласък на търсенето и до голямо разнообразие на стоките и капиталовите разходи. Днес обаче резултатът е, че Китай страда от значителен неизползван капацитет“, отбеляза експертът.

„Излишният капацитет е дефлационен. Всъщност, ние очакваме Китай да упражни дефлационен натиск върху световната икономика“, допълни още Маркусен.

Още по темата

Следващата голяма опасност за еврозоната е дефлацията

Същевременно публикуваните в края на миналата седмица данни от еврозоната показаха, че инфлацията е намаляла до близо 4-годишно дъно от 0,7% на годишна база през октомври. В тази връзка други експерти все пак застъпиха по-традиционната позиция.

„Много от ключовите икономики преминават през строги мерки за икономии, така че по-нисък резултат на инфлацията не бе постигнат единствено поради големите количествени улеснения“, отбеляза Алвин Лю, старши икономист в UOB в Сингапур.

„Откакто периферните европейски икономики използват еврото, те не могат да позволят на валутата си да се амортизира в съответствие със слабите икономически условия“, отбеляза Леиф Ескесен, икономист в HSBC.

„Силно се съмнявам инфлационните очаквания да бъдат по-високи при липса на количествени улеснения“, заяви от своя страна РобертПрайор-Вандесфорде, икономист в Credit Suisse.

По думите му по-добър въпрос би бил дали печатането на пари има реално въздействие върху икономическата активност. „Това изобщо не е ясно. Това е увеличаване на инвестициите на всички, да не говорим за непродуктивни инвестиции“, отбеляза експертът.

По думите му банките са доста предпазливи по отношение на кредитирането, което прави шансовете за получаване на заеми на по-непродуктивните предприятия доста малки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *