Време за големи удари на Wall Street. Доларът под натиск

/© БГНЕС

В крайна сметка американските пазари завършиха петъчната сесия с малки ръстове, подкрепени от данните за потребителското доверие на Мичиганския университет – стойността на въпросния индекс за юли достигна 85.1 пункта, което е най-високото му ниво от 6 години насам.

Икономиката на САЩ се възстановява въпреки фискалната корекция и това безспорно е добра новина. В същото време обаче времето, когато печалбите на компаниите изпреварваха прогнозите лесно и с много, благодарение на отблъскването на икономиката от дъното и количествените улеснения на Фед, изглежда отминало. През второто тримесечие, при публикувани отчети на повече от 50% от дружествата в S&P 500, само 3.2% са по-добри от очакваното. За сравнение през същия период на 2010 г. делът на отличниците беше 9.4%.

Така че инвеститорите са предпазливи. Индексите се намират на високи нива и низходящият корективен риск е голям. Това е отличен момент за добри удари на Wall Street. През последната седмица акциите на отделни дружества често регистрираха движения с двуцифрени темпове и в двете посоки. Търговията е тънка и въпреки че възходящият средносрочен тренд остава в сила, пазарът изглежда се готви за нова консолидация.

След срив със 150 пункта в началото на търговията в петък, Dow Jones Industrial Averageсе повиши с 0.02%, до 15 558.83 пункта и така регистрира седмичен ръст от 0.1%, бележейки пето поредно седмично увеличение. Индексът на сините чипове вече е с почти 19% над нивата си от края на 2012 г.

Широкият S&P 500 нарасна с 0.1% в петък, до 1 691.65 пункта, а технологичният Nasdaq Compositeдобави 0.2%, to 3 613.16 пункта, покачвайки се на седмична база с 0.7%.

На валутните пазари доларът е под натиск заради спекулациите, че Фед ще даде сигнал, че няма да намалява количествените улеснения през тази година. Нетните дълги спекулативни позиции върху щатската валута намаляха до 28.69 млрд., след като достигнаха шестседмичен връх от 29.61 млрд. долара през предходния отчетен период, по данни на CFTC. Това е първото им понижение от 4 седмици насам.

В петък еврото поскъпна с 0.008%, до 1.3279 долара. След като през миналата седмица единната валута проби рейнджа 1.30-1.31, през тази тя мина и над 1.32, като в последните два дни пазарът се консолидира около достигнатите нива. Инвеститорите вероятно ще останат предпазливи до края на срещата за определяне на монетарната политика на Федералната комисия за отворени пазари, която приключва следващата сряда.

След силното поскъпване от нива около 94 долара за барел, започнало през втората половина на юни, през тази седмица инвеститорите започнаха да прибират печалби от контрактите за сорт WTI. Така фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през септември поевтиняха с 2.9% на седмична база, до 104.70 долара за барел.

В същото време цената на златото скочи с 2.2%, до 1 321.50 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *