Време ли е за фондовата борса?

Утре се навършва една година от фалита на американската банка “Лемън Брадърс”. Жалкият край на една от най-старите и влиятелни финансови институции в света отприщи с пълна сила това, което дори и децата вече го знаят – кризата.
Не че проблемите не започнаха още година преди това. Но фалитът на 158-годишната институция повлече след себе си и други банки и компании по цял свят. Вярата във финансовата индустрия беше загубена, капиталовите пазари се сринаха, десетки милиони загубиха работата си, а руснаците купиха “Опел”. Би Би Си даже ще снима документален филм “Последните дни на “Лемън Брадърс”, в който ще участва известният американски актьор Джеймс Кромуел. В ролята на финансовия министър Ханк Полсън.
На 12 септември 2008 г. индексът Дау Джонс беше 11 422 пункта, но през март тази година падна на 6547. Фалираха повече от 100 банки, а американското правителство наля 200 млрд. долара в банките, за да не изпофалират всички.
Сега нещата са по-добре. Петте най-големи американски финансови институции – “Банк ъф Америка”, “Ситигруп”, “Голдман Сакс Груп”, “Джей Пи Морган Чейс” и “Морган Стенли” общо имат печалба от 23 млрд. долара за първите 6 месеца на 2009 г. при загуба от 6,7 млрд. долара за съответния период на 2008 г. Дау Джонс гони 10 000 пункта.
През последните месеци и Българската фондова борса (БФБ) показва признаци на възстановяване. На 20 февруари патриархът на индексите ни СОФИКС беше паднал до 260 пункта. В момента гони 500. За последните месеци някои инвеститори удвоиха вложените в български акции средства. Дали не е дошло време за покупка на родни акции?
Въпреки високите ръстове, дневните обеми на търговия на БФБ все още са ниски – около 2 млн. лв., при над 20 млн. лв. по време на бурния растеж от 2007 г.
Борсата все още е в отпускарски период, затова в края на септември – началото на октомври, може да се започне с купуването на акции, казва Генади Гешев, дилър в “Елана Трейдинг”. Ако човек иска да инвестира личните си средства, задължително трябва да се посъветва с инвестиционен консултант, който ще му структурира портфейл.

Материалът е информационен и не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *