Високите ръстове и ниските лихви остават в историята

Една година след фалита на „Леман брадърс“, смятан за фактическо начало на финансовата криза, банките в България преосмислят пазарното си поведение и дават заявки за по-умерена и предпазлива политика. Високите кредитни ръстове, агресивната конкуренция, ниските лихви по заемите отпреди кризата няма да се повторят скоро. Очакванията на банкери са, че лихвите ще се понижават, но няма да достигнат нивата преди кризата, обемите на заемите и темповете на кредитиране ще се увеличават, но ръстовете допреди година няма да бъдат достигнати, постепенно ще се възстановява апетитът им за състезание, но това ще бъде много предпазливо и бавно. Наблюдаваният сега годишен темп на нарастване на заемите от под 10% плавно ще се повиши до около 15% през 2010 г., смята Мария Илиева, главен изп. директор на МКБ Юнионбанк.

Към края на юли 2009 г. годишният кредитен ръст (за фирми, домакинства и финансови предприятия) е 8.2%. И ако преди четири години БНБ въвеждаше мерки за ограничаване на кредитирането, за да сведе годишния темп на прираст до 23.9% в края на 2006 г., през есента на миналата година банките сами предприеха по-консервативен подход към клиентите си и свиха отпускането на заеми до 36.3% в края на годината от 68.1% в края на 2007 г.

Появата на положителни индикации в икономиката ще доведе и до оживяване на кредитирането, като банките няма да са двигателят, а ще спомагат за възстановяването на икономиката, е мнението на Петър Андронов, главен изп. директор на СИБанк.

Надеждите са във възстановяването на европейската и световната икономика като цяло заради силната обвързаност на българската с процесите там. По-скорошното оживяване на европейската икономика ще доведе и до по-нисък риск в българската, както и до минимизиране на прогнозираните спадове за тази и следващата година, посочват банкери.

По думите им това, което не бива да се допуска, е по-нататъшно влошаване на кредитните портфейли на банките, тъй като достигането на двуцифрени нива на проблемните заеми ще бъде риск пред системата. Задържането на сегашните им нива се сочи като едно от основните предизвикателства пред банките. Към края на юли делът на лошите и преструктурирани кредити от всичко отпуснатите е 5.1%, като обемът им е 2.5 млрд. лв. Миналата година по това време делът и обемът им са били съответно 2.1% и 962.1 млрд. лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *