Преглед на икономическата тема в пресата

5 млн. лв. за съкратени от Кремиковци АД –пише Пари

Европейският фонд за справяне с глобализацията ще ни отпусне 5 млн. лв. за финансиране на преквалификацията и намирането на работа на съкратените работници от Кремиковци. Фондът обаче изисква държавата да участва с 35% финансиране.

Всички съкратени ще може да се включат в курсове за преквалификация, стига те да са регистрирани в бюрата по труда.
Те ще получат пълен пакет от услуги, който включва мотивационно обучение, професионално ориентиране, субсидирана заетост за безработните над 50-годишна възраст, подкрепа за започване на предприемаческа дейност. За последната услуга например тези, които искат да се занимават със собствен малък бизнес, може да получат безвъзмездно по 10 хил. лв. Парите от фонда не може да бъдат използвани за изплащане на обезщетения за безработица.

за пътища срещу строг одит– е друго водещо заглавие в ПАРИ

Започнаха преговорите с представителите на Европейската инвестиционна банка за отпускане на допълнителни средства за инфраструктурните проекти, финансирани по Оперативна програма Транспорт. Става въпрос преди всичко за модернизирането на пътната инфраструктура, като общият размер на кредитът вероятно ще бъде 1 млрд. EUR. Известно е, че последните три отсечки от аутобана, както магистралите Марица и част от Струма ще се строят със средства от Оперативна програма Транспорт. Строежът на Тракия ще започне от април 2010 г. През февруари следващата година ще бъде получено строителното разрешение за аутобана.

Световната финансова криза сериозно засяга България според общественото мнение – пише Класа
През месец март запитахме българите доколко усещат реално световната финансова криза и в България. Преобладаващото мнение бе, че по принцип, да, лошо е, но все пак може и да ни се размине отчасти. Малка част от българите виждаха ефектите от кризата на работното си място и в ежедневието си.
Най-новото специално социологическо проучване на ББСС Галъп интернешънъл по поръчка на вестник Класа отново зададе тези въпроси може би, защото в международните медии напоследък се промъкват мнения, че световната финансова и икономическа криза дава известни признаци на успокояване и смекчаване.

Кризата: Не й се вижда краят – е водещо заглавие в Стандарт
Глобалната икономическа криза не е завършила. Правителствата на различните страни ще трябва да предприемат действия за приемането на нови правила, регулиращи финансовия пазар.
Световната икономическа криза ще продължи дори и ако Германия и Франция подобрят показателите си за второто тримесечие.

Глобален данък върху финансовите транзакции ще помогне за възстановяването – пише ДНЕВНИК
Глобален налог върху финансовите транзакции, предлага министърът на финансите на Германия Пеер Щайнбрюк в отговор на кризата.
Предложението на германския държавник идва само две седмици преди изборите за федерален парламент в най-голямата европейска икономика. Обмисляният данък трябва да е в размер на 0.005%. Щайнбрюк предлага събраните суми да влизат в бюджетите на държавите и да предлагат поне частична компенсация за мащабните стимули наляти от правителствата по цял свят в отговор на кризата.

Бизнесът с храни очаква да е на плюс – е друго водещо заглавие в Дневник
Хранително-вкусовата промишленост е сред малкото отрасли, които удържат на кризата и въпреки спада в потреблението очакват да приключат годината на плюс. Изключение правят някои от експортно ориентираните сектори, като винопроизводството например, където заради огромната конкуренция бизнесът от години губи позиции и трудно намира нови пазари. В резултат за полугодието на т.г. винопроизводителите са постигнали едва 30 на сто от миналогодишния си експорт.
В същото време в месопроизводството, млечната индустрия и хлебния бранш не отчитат спад, а прогнозите на немалка част от мениджърите са за реализиране на печалба през тази година. Повечето предприемачи разработиха планове за действие в условията на криза, като намалиха социалните си разходи, ограничиха персонала и замразиха дългосрочните си инвестиции. Друга част започнаха да търсят нови пазари, които да компенсират загубата на старите. Типичен пример в това отношение са млекопреработвателите, които след спада на европейските пазари разработиха нови програми за износ в трети страни в арабските държави и Далечния изток.

Безработицата ще расте до лятото на 2010 г., а икономиката през 2011 г. – пише Дневник
След като България изпадна в първата си рецесия от 12 години насам, и безработицата може да стане двуцифрена. Това прогнозираха бизнес организации, според които пикът на безработицата ще бъде през пролетта на 2010 г. и може да стигне около 10%.
В края на второто тримесечие икономиката на страната се сви с 4.9% спрямо ръст от 6.8% на годишна основа към трето тримесечие на 2008 г., когато кризата още не беше ударила. Същевременно с близо 40% скача безработицата през последната година и в края на август вече е близо 7.8%.
В този период компаниите използват всички възможности да ограничат разходите си с т.нар. меки мерки като намаляване на работното време.

Изготвил прегледа:
Венелин ЙОРДАНОВ – ИП „Популярна каса 95“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *