Все още не е ясно как ще покрием дефицита по платежния баланс

Финансовата криза възникна поради прекомерната дерегулация на системата и износа на капитали. Това мнение изказа ст.н.с Владимир Царевски по време на научната дискусия „Реформи на международната финансова система и глобалната финансова криза“, организирана от секция „Международна икономика” към БАН.

Кризата може да се окаже доста продължителна и влиянието й да се разпространи както в реалната икономика, така и в социалния сектор. „И първите сигнали вече са налице в големите европейски икономики и Източна Европа”.

Като цяло финансовата криза вече има своето отражение и върху платежния баланс на България, отбеляза Царевски. Последните данни показват свиване и на износа, и на вноса на стоки у нас. „Но доколкото имаме едно постоянно ниво на вноса, негативният ефект на кризата ще се разпространи най-вече върху износа на българските предприятия”. Така че дисбалансът в търговските ни отношения с останалия свят ще се запази.

В Икономическия институт на БАН се проведе научна дискусия за проблемите на кризата. На снимката (отляво-надясно): Ст.н.с д-р Вл. Царевски, н.с. Димитър Статков, ст.н.с. д-р Татяна Хубенова, ст.н.с. д-р Саваш Йозиолдаш

До този момент българското правителство успяваше да покрие дефицита с бюджетните излишъци и с чуждите инвестиции, които влизат в страната. „В последните месеци обаче се наблюдава свиване на паричните потоци към страната. И все още нямаме категоричен отговор как точно ще бъде финансиран дефицитът по платежния баланс на страната”, отчете Царевски.

Според него известна преориентация на износа би била благоприятна, но е трудно осъществима. „В момента делът на Европа е около 60% от общия износ на българските предприятия. Малко вероятна е ситуацията, в която този дял е под 50 на сто”. Поглед към страни, които не са засегнати от кризата или поне очакват положителен ръст през тази година би бил изгоден за България. Сред тези държави например е Китай, до чийто пазар родните компании имат малък достъп. Географската преориентация обаче е много трудно изпълнима на този етап.

Благотворно влияние върху платежния баланс ще има и по-доброто усвояване на европейските и предприсъединителните фондове, както и финансова подкрепа от страна на международните финансови институции и организации.

Ако се стигне до значително увеличение на дефицита по платежния баланс, това ще доведе до съкращаване на валутните резерви. В условията на валутен борд това не е благоприятно развитие на нещата. Особено при наличието на отлив от капитали, допълни в заключение ст.н.с. Владимир Царевски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *