Все по-силно застаряващото население – най-големият риск за световната икономика

През изминалия ХХ в. населението на света се удвои. Сега обаче, през настоящия XXI в., това практически няма как да се повтори, тъй като раждаемостта в повечето страни спадна рязко. Ако текущите тенденции се запазят, хората на възраст над 65 години ще се удвоят през следващите две десетилетия.

Промяната във възрастовата структура на населението има същото значение като предишното рязко увеличение, но с обратен знак. Това неминуемо може да се отрази сериозно на развитието на глобалната икономика, се посочва в анализ, поместен в руския информационен портал „Вести“.

Според данни на Организацията на обединените нации (ООН) светът днес е дом на около 600 млн. души на възраст над 65 години. Цифрата е невероятна сама по себе си с оглед и на факта, че по думите на учени половината от всички хора, които някога са били на възраст над 65 години, живеят и в момента. Въпреки това въпросният дял от населението на света към момента не превишава 8%, на базата на което този факт не е особено тревожен. Подобно равнище е било наблюдавано и преди няколко десетилетия.

В същото време обаче до 2035 г. повече от 1,1 млрд. души (13% от населението) ще са над 65-годишна възраст. До това ще доведе спадът на плодовитостта, който забавя растежа на човешкото население и понижава с всяка една секунда дела на младите хора.

Интересен индикатор в този ред на мисли е коефициентът на възрастова зависимост. Той измерва и прогнозира очаквания брой на хората на възраст от 65 и повече години като процент от очаквания брой на хората на възраст между 15 и 64 г. Колкото по-голям е процентът, толкова по-застаряващо е населението.

Отново според данни на ООН трендът при измерителя ще е изцяло възходящ. През 2010 г. в света е имало 16 възрастни на всеки 100 души на възраст от 25 до 64 години. Равнището е било почти същото като през 1980 г. Към 2035 г. обаче ООН прогнозира, че съотношението ще достигне 26:100.

Особено неприятна се очаква да бъде ситуацията в най-богатите страни. В Япония – третата по големина икономика в света към днешна дата, след 20 години съотношението ще е 65:100 спрямо 43:100 през 2010 г. В Германия то ще достигне 66:100 при 38:100 преди четири години. Дори и в САЩ, където плодовитостта е сравнително висока, нивото ще се покачи със 77% до 44:100.

В развиващия се свят ситуацията ще е малко по-добра. Дори и там обаче очакваната негативна тенденция е видима и с просто око – през 2035 г. в Китай съотношението ще се удвои от 15 до 36 към 100 души в трудоспособна възраст. В Латинска Америка пък нивото ще скочи от 14 до 27 към 100.

Според оценки на експерта от Credit Suisse Амла Роу спадът на дела на трудоспособното население е довел до понижение на брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония със средно 0,6 процентни пункта на година в периода 2000-2013 г. В САЩ по същата причина БВП е намалявал с 0,7 процентни пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *