Вузовете ще получат повече пари за 35% от студентите

Висшите училища у нас ще получат по-голямо финансиране за 1/3 от студентите си, тъй като специалностите, в които те учат, ще бъдат обявени за приоритетни. Това стана ясно вчера при представянето на наскоро приетите промени в закона за висшето образование (ЗВО) от просветния министър Меглена Кунева и екипа й.

Промяната произтича от новия модел на финансиране на университетите, одобрен от депутатите в края на миналата седмица – занапред те ще получават субсидии не само на брой студенти, но и според оценката за научната им дейност, данните за реализацията на завършилите и икономическите приоритети за страната. До две седмици МОН ще изготви списък на приоритетните професионални направления, които ще получат допълнително финансиране от държавата. За такива ще бъдат обявени педагогиката, природните науки, математиката, информационните и компютърните технологии, техническите и инженерите науки, както и аграрните науки и ветеринарната медицина. В тях учат общо около 35.5% от студентите у нас.

Приемът в слабите специалности пък ще бъде орязан. Очаква се с намалени субсидии по направление икономика да бъдат над 1/2 от университетите у нас, а по администрация и управление – около 2/3 от висшите училища, в които те се преподават. Редуциране ще има и при туризма. Орязаните специалности обаче може да станат платени, тъй като университетите ще могат да компенсират загубените си студенти с платен прием в същия размер. „Има университети, които няма да имат редуцирани направления. В преобладаващия случай обаче ще пострада поне по едно професионално направление в университет“, коментира главният секретар на МОН Красимир Вълчев.

Предстои ведомството да изготви и списък на защитените специалности, към които няма интерес и има опасност да изчезнат – напр. екзотичните филологии или ядрените специалисти. Те също ще получават по-високо финансиране, като висшето училище ще може да прецени дали да намали таксите на тези студенти, или пък да увеличи стипендиите им. Според промените процентът за качество, който се дава на вузовете, ще се вдига всяка година, като през 2020 г. трябва да скочи от сегашните 12.8% на 60 на сто от общата субсидия.

НА РЕМОНТ

От думите на Меглена Кунева стана ясно още, че броени дни след приемането на поправките в закона се задават нови промени в него. „В най-скоро време ще предложим законопроект, с който ще се затворят евентуалните вратички за удължаване на мандатите на ректорите при промяна на статута на висшето училище“, съобщи тя. Става дума за приети миналата седмица текстове, с които се създава нов тип висши училища – изследователски. Според одобрените текстове мандатите на управителните органи на висшите училища няма да се „прекъсват“ при преобразуването им. Според левицата обаче няма разпоредба, която да урежда последиците и никъде не е ясно какво става, ако тези органи решат да „прекратят“ мандата си по собствена воля. Янаки Стоилов обясни, че следва да се прави разлика между прекъсване и прекратяване, тъй като старите ректори могат прекратят мандатите си, да се позоват на новоприетите поправки и да кандидатстват за управителни органи на едно вече съвсем друго висше учебно заведение и оттук да започнат да „текат изцяло нови мандати“. Той предупреди, че тази практика може да стане заразителна, а колегата му Румен Гечев директно посочи, че поправката е заради ректора на Медицинския университет проф. Ваньо Митев, чийто мандат вече е изтекъл, но той така и не сдава поста. Лидерът на ДСБ Радан Кънев, както и други юристи също признаха, че празнина в закона има и затова призоваха да се изключат възможностите ректорите да се избират за повече от 2 мандата.

ПРЕДСТОЯЩО

От МОН обявиха още, че не се отказват от първоначалното си намерение да ограничат „летящите“ професори и при разглеждането на втория пакет промени в ЗВО отново ще предложат един преподавател да може да участва в акредитацията само на един, а не на два университета. Миналия четвъртък депутатите отхвърлиха това предложение с мотива, че така може да се оголи образованието в определени региони. Сред следващите поправки ще е и разделяне на академичното от стопанското ръководство на университетите и въвеждането на фигурата на финансовия мениджър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *