Въведоха данък върху евросубсидиите за земеделие

Тази промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица приеха народните представители на второ четене, предаде БТА.
Новият ред на облагане ще се прилага задължително за доходите на физическите лица, регистрирани по ДДС, и по избор за доходите на останалите земеделски производители.
Тази промяна дава възможност земеделските производители и тютюнопроизводители да приспадат от доходите си реално извършените от тях разходи, според вносителите от ГЕРБ. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/ посочи, че производителите ще събират фактурите за извършените им услуги и ще води книга на приходите и разходите.
От опозицията заявиха, че така се облекчават едрите производители и се налагат тежести върху дребните стопани. Алиосман Имамов /ДПС/ каза, че малките производители няма да пристъпят към водене на счетоводство, защото ще се налага да плащат и за това. Това ще удари възрастните хора, които изкарват прехраната си от земеделска дейност, работейки от „сутрин до вечер“, как тези хора ще калкулират труда, който са положили, попита той, допълвайки, че това са хора предимно с една-две крави.
Янаки Стоилов /Коалиция за България/ предложи да се облагат само юридическите лица, а не физическите. Неджми Али от ДПС поиска да се увеличат нормативно признатите разходи на 90 процента и да се облагат само 10 процента от оборота, за да се избегне двойния стандарт.
Със закона се въвежда задължение земеделските производители да водят „опростено счетоводство“, позволяващо определянето размера на дължимия данък. Те ще трябва да съставят годишен финансов отчет, който се състои само от отчета за приходите и разходите.
Земеделските производители и сега са задължени да подават декларация като физическо лице, а сега ще подават декларация за облагане на финансов резултат, какъвто е редът за едноличните търговци.
Другият вариант, по който могат да се облагат земеделските производители и тютюнопроизводителите, е според действащите разпоредби, при които се преотстъпва 60 на сто от оборота като разход и за данъчна основа за печалба се приемат 40 на сто от оборота.
Прието беше още държавните помощи и субсидии по европейски програми за 2009 г. да не се третират през 2010 г. като доход, който подлежи на облагане.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *