Възстановяването на еврозоната може да доведе до крах на САЩ и Япония

 
Облигациите на двете страни и съответно валутите им се разглеждат като убежища и това води до понижение на лихвените проценти. Процес, който кара политиците в тях безстрашно да емитират нов дълг на фона на глобалните усилия за свиване на фискалните дефицити.
Обемите на дълга на САЩ и Япония са толкова високи, че нещата могат да се объркат много, ако инвеститорите променят нагласите си.
Наистина и двете страни са уникални в това, че докато задълженията им растат до рекордни нива, лихвените проценти падат. Важен фактор за тази корелация е разликата между доходността и възвращаемостта на облигациите. През последните месеци доходността на американските облигации с 10-годишен падеж падна под 1.5%, а на японските, до под 0.75%. Но силното търсене на вторичния пазар води до сравнително висока възвращаемост.
Но какво ще стане, се питат от МВФ, когато еврозоната излезе от кризата, в която се намира в момента? Лихвените проценти в САЩ и в Япония вероятно ще нараснат стремително. Проблемът се утежнява и от това, че основните лихви на централните банки на двете страни са на близки до 0 нива.
Така САЩ и Япония няма да има друг избор освен да предприемат спешни мерки за намаляване на дълговете си. А това ще има ефект, подобен на този, който имат действията за подобряване на фискалните позиции на европейските правителства в момента.
В САЩ дългосрочните лихвени проценти, например са с около един процентен пункт по-ниски, отколкото биха били без притока на капитали, заради статута на долара като валута убежище, сочат изчисленията на МВФ. Но засега, под натиска на европейската криза, пазарите не калкулират риска, породен от твърде ниската доходност на американските и японските облигации.
И докато американската икономика е по-слабо уязвима, заради статута на долара като глобална търговска валута, то в Япония нещата стоят по по различен начин.
МВФ счита, че японските финансови институции, които в момента инвестират средства в правителствен дълг , заради слабото търсене на кредити, ще бъдат най-уязвими от скока на доходността на облигациите.
Въпросните банки в момента купуват облигации с ниски лихви. При повишение на лихвените проценти в бъдеще, те ще трябва да плащат повече, за да вземат пари назаем и за депозитите, които са привлекли и така ще реализират загуби, заради ниската доходност на активите в портфейлите си.
Увеличаването на концентрацията на риска от държавните ценни книжа в местната банкова система е основна опасност за финансова стабилност в Япония, се казва в доклада на МВФ.
Очаква се експозициите в държавни облигации на японските банки да се увеличат до 30% от активите на банковата система, до 2017 г, от 24% сега.
Най-уязвими са регионални японските банки, които страдат от ниска рентабилност. Увеличение на доходността на държавния дълг с 1 процентен пункт ще доведе до загуби за въпросните банки в размер на 20% от капитала им, показват изчисленията на МВФ.
Чуждите инвеститори ще са много по-слабо засегнати. Те в момента притежават 10% от японския дълг, но експозициите им са основно в книжа с по-кратък матуритет.
В момента американският държавен дълг възлиза на 16 трилиона долара или 105% от брутния вътрешен продукт на САЩ. От него 1.12 трилиона долара се държат от японското правителство.
Дългът на Япония възлиза на 1.12 квадрилиона йени или 14.3 трилиона долара или 242% от БВП на страната.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *