Възстановяването ще се появи по-скоро, отколкото се очакваше

Акциите в Азия скочиха, довеждайки MSCI Asia Pacific Index до седем месечен връх, след новината, че някои американските банки започнаха да връщат заемите си от правителството и спадът при разходите за заемите повишиха оптимизма, че финансовата криза отслабва.

Mitsubishi UFJ Financial Group Ltd. добави 5.6% в Токио, като банката предложи най-ниската си лихва по заеми от два месеца насам и запознати казаха, че три американски банки са започнали да плащат обратно отпуснатите им помощи от правителството. Toyota Motor Corp., която продава една трета от автомобилите си в Северна Америка, се повиши с 2.8%, след като йената отслабна. Акциите на PetroChina Co. се издигнаха с 6% в Хонг Конг, като цената на петрола се повиши за втори пореден ден.

Има индикации, че банковата система в САЩ и отчасти в Европа се подобрява. Това означава, че възстановяването ще се появи вероятно по-скоро, отколкото се очакваше, казват анализатори.

MSCI Asia Pacific Index напредна с 2.3% до 99.11 пункта в Токио, като финансовите компании направиха 35% от покачването. Измерителят се е покатерил с 40% от петгодишното си дъно, достигнато на 9 март и се подготвя да затвори на най-високото си ниво от 6 октомври насам.

Японският Nikkei 225 Stock Average се покатери с 2.9% до 9 302.98 пункта. Индийският Sensitive Index добави 0.6% към вчерашното си рали от 17%. Всички пазари в Азия бяха нагоре.

Фючърсите върху Standard & Poor’s 500 Index добавиха 0.2%. Измерителят се покатери с 3% вчера, след като индексът на доверието на американските строители на жилища също скочи.

Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley са започнали да изплащат обратно общо $45 млрд., които компаниите получиха от правителството през октомври по програмата TARP.

Американските финансови институции връщат обратно заемите от правителствената помощ, което е добър знак, че те стават много по-уверени, казват анализатори. Данните за макроикономиката вече показват знаци за достигане на дъното, но пазарът иманужда да види повече, за да продължи покачването си.

Вчера тримесечният Libor направи най-големият си спад от 19 март насам. Кредитните пазари са се отпуснали заедно с рекордно ниските лихви по кредитите и увеличаващите се депозити на потребителите.

Покачването на акциите сигнализира, че инвеститорите имат по-голямо желание да поемат риск, правейки йената по-малко привлекателна. Йената се обезцени спрямо долара до около 96.62 йени за долар от 95.03 вчера.

Toyota скочи с 3.7% до 3 690 йени след спекулации, че по-слабата йена ще повиши стойността на продажбите Отвъд океана. Canon Inc., който продава 28% от продукцията си в САЩ, се покатери с 4.8% до 3 300 йени.

Цените на петрола ще са около $70 за барел през следващата година, заради възстановяване на търсенето и намаленото снабдяване, казват от Goldman Sachs. Фючърсите върху суровия петрол напреднаха с 4.8% до $59.03 за барел в Ню Йорк вчера, което е най-високото им ниво от 11 ноември насам. Цените на суровината не се измениха съществено по-късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *