В България липсва представително изследване за имигрантите

© Снимка:БГНЕС
Задържани на ГКПП Кулата емигранти от Бангладеш

Около една пета от имигрантите у нас могат да бъдат определени като „мълчаливи“ или нежелаещи да посочат бъдещите си планове за живот и работа тук. Смята се, че това са хора, работещи в сивия сектор. Данните бяха представени накръгла маса „България и имигрантите от трети страни: Как живеем заедно в условията на световна икономическа криза”.
50 на сто от имигрантите у нас са със статут на постоянно пребиваващи. Това сочипроучване, представено от Центъра за изследване на демокрацията.
Доц. Йордан Калчев от Националния статистически институт посочва, че е много трудно да се направи представително изследване на имигрантите в страната ни. Около една пета от пришълците са сключили брак, същият процент учат или развиват бизнес в България. Най-голям е делът на неосигурените имигранти от Африка, Западните Балкани и Турция.
Като икономическа среда страната ни се превръща впривлекателен център за начална имиграция, казват експертите. Според проф. Кръстьо Петков, над 5% от БВП на страната ни се формира от имигранти. Не може да се върви по-нататък без статистически да се избистри въпроса за структурата на имигрантите у нас, смята проф. Петков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *